Diversiteit, gelijkheid en inclusie lonen – waarom ook jij erop moet inzetten

Geplaatst door Robert Half on 25/10/2021

Net als in de samenleving gaat ook op de werkvloer steeds meer aandacht uit naar diversiteit, gelijkheid en inclusie (DGI). Uit een enquête van Robert Half blijkt dat veel bedrijven stappen nemen om te zorgen voor een werkomgeving met aandacht voor DGI, zoals trainingen en educatie voor werknemers en anonieme cv’s tijdens het wervingsproces. Dat is geen toeval: onderzoek toont namelijk aan dat een inclusieve en diverse bedrijfscultuur tot betere resultaten leidt. En zo heeft een divers personeelsbestand nog een aantal voordelen.

Een creatieve en innovatieve onderneming

Het zal je niet verbazen dat een meer diverse groep medewerkers tot meer innovatie en creatieve oplossingen leidt. Verschillende achtergronden, culturen, opleidingen, et cetera, zorgen voor andere inzichten en denkprocessen. Dat kan jouw onderneming alleen maar ten goede komen. Het geeft je immers een streepje voor op meer conservatieve concurrenten.

Een aangename werksfeer

Een diverse en inclusieve werkomgeving waar iedereen gelijk wordt behandeld, draagt absoluut bij tot werktevredenheid. Het houdt immers in dat er aandacht is voor ieders eigen identiteit en dat er meer empathie getoond wordt, zowel vanuit de directie als tussen collega’s onderling. Wie zich ondersteund en gewaardeerd voelt, zal zich ook meer inzetten voor de zaak.

Inclusief rekruteren? Dit is hoe je het aanpakt.

Een boost voor je bedrijfsreputatie

Diversiteit, gelijkheid en inclusie zijn momenteel ‘hot topics’ in de samenleving. Bedrijven die hierop inzetten, en dit ook tonen aan de buitenwereld, zullen op veel waardering kunnen rekenen bij derden. Het gevolg is dat klanten en potentiële partners een positiever oordeel over jouw organisatie zullen vormen.

Een grotere talentenpool

Niet alleen klanten en businesspartners zullen jouw onderneming positiever inschatten, ook potentiële medewerkers zullen getriggerd worden om zich te melden voor openstaande vacatures, of ze zullen zelfs spontaan solliciteren. Een goede werksfeer en een open werkomgeving zijn immers belangrijke ‘selling points’ als het op recruitment aankomt.

Een verhoogde productiviteit

In een positieve werkomgeving wordt ook harder en beter gewerkt. Medewerkers zullen sneller geneigd zijn om de handen extra uit de mouwen te steken. Dat komt uiteraard de productiviteit van de hele onderneming ten goede.

Hoe zet je in op DGI?

Diversiteit, gelijkheid en inclusie op de werkvloer bereik je niet zomaar. Het vergt verschillende maatregelen die tegelijk worden uitgerold. Denk aan inclusieve bewoordingen in vacatures, interne opleidingen rond de DGI-principes en samenwerkingen met organisaties die DGI ondersteunen. Ook kan je extra ondersteuning bieden aan medewerkers die behoren tot een ondervertegenwoordigde groep in de organisatie, of je kan ze inzetten als ambassadeurs. In ieder geval dient de HR-afdeling een plan klaar te hebben om structureel en op verschillende vlakken in te zetten op DGI.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management in Nederland.

Meer blogposts...