Op zoek naar een nieuwe baan? Dit zijn de vragen die je sinds corona mag verwachten als sollicitant

Geplaatst door Robert Half on 12/01/2022

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Weet dan dat een sollicitatieprocedure er momenteel helemaal anders uitziet. Niet alleen zal het traject grotendeels digitaal verlopen, ook de vragen die recruiters stellen, zijn sinds corona veranderd. We zetten hier enkele veelvoorkomende vragen voor je op een rij.

Is thuiswerken een vereiste?

De afgelopen maanden zijn heel wat werknemers gewend geraakt aan thuiswerken. Recruiters zullen dan ook benieuwd zijn of thuiswerken voor jou een vereiste is, en zo ja, in welke mate. Als er op dat vlak geen match is tussen jou en de werkgever, dan is het beter om dat snel te weten. Let er wel op dat je niet met een al te gestrekt been de onderhandelingen ingaat. Luister naar wat de mogelijkheden zijn, zowel wat betreft thuiswerken als op het gebied van flexibel werken, zoals flexibele werktijden. Bekijk daarna pas of je je in het totaalpakket kan vinden.

Hoe ga je om met structureel en langdurig thuiswerk?

Recruiters houden er rekening mee dat de coronacrisis nog wel even zal duren. Bedrijven blijven dus behoefte hebben aan medewerkers die zelfstandig thuis kunnen werken. Je kunt hier dan ook zeker vragen over verwachten. Voor jou is het misschien geen probleem om langdurig thuis te werken, mits je contact kan houden met je team. Door in contact te blijven, kun je immers je werk goed uitvoeren en creëer je verbondenheid met je collega’s. Zie je juist op tegen langdurig thuiswerk? Wees er eerlijk over en bespreek met de recruiter welke mogelijkheden er zijn om thuiswerken af te wisselen met werken op kantoor. Op die manier toon je je bereidheid om mee te denken.

Ben je bereid om verder te reizen in het geval van structureel thuiswerk?

Wie af en toe thuiswerkt, is soms bereid om zich verder te verplaatsen op de dagen dat hij of zij wel naar het werk moet. Voor een werkgever kan dat interessant zijn, bijvoorbeeld als het bedrijf meerdere vestigingen heeft. Zo kan talent flexibel ingezet worden op verschillende locaties. Denk hier goed over na, want het kan wel wat gevolgen hebben voor je werk-privébalans. Stel zeker voldoende vragen: is de locatie goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Is de weg ernaartoe filevrij? Om hoeveel dagen per week of per maand gaat het? Alleen dan kan je een weloverwogen beslissing nemen.

Hoe is het gesteld met jouw aanpassingsvermogen of AQ?

Het aanpassingsvermogen of AQ van een kandidaat is tegenwoordig belangrijker dan het IQ of EQ. Het afgelopen jaar stond voor veel bedrijven immers in het teken van continue verandering en snel schakelen. Medewerkers die zich snel kunnen aanpassen, hebben nu een streepje voor. Verwacht dan ook vragen die je aanpassingsvermogen testen, zoals ‘wat-als-vragen’. Denk ook alvast na over ervaringen in het verleden waarbij je een groot aanpassingsvermogen liet zien. Zo kun je die snel aanhalen tijdens het gesprek. Wil je tijdens de sollicitatieprocedure aantonen dat je een hoog AQ hebt? Dat doe je zo.

Welke ‘best practices’ heb je ontdekt door corona?

Corona introduceerde een hele nieuwe manier van werken. Voor recruiters is het dan ook interessant om te weten hoe je daarmee bent omgegaan. Bouwde je bij je huidige of vorige werkgever aan een webshop, leidde je het werken op afstand in goede banen, of nam je initiatieven om de verbondenheid tussen collega’s te stimuleren? Geef dat dan zeker aan tijdens het gesprek. Wees daarbij zo specifiek mogelijk over jouw taken en verantwoordelijkheden.

Heb je nu meer of minder contact met je leidinggevende? En hoe ervaar je dat?

Sinds de uitbraak van de coronacrisis moeten medewerkers over (nog meer) zelfstandigheid beschikken. Het contact met de leidinggevende werd in veel gevallen immers beperkt tot een online gesprek zo nu en dan. Hoe een kandidaat met die switch is omgegaan, kan veel vertellen over zijn of haar persoonlijkheid en manier van werken. Recruiters zullen dan ook vragen naar jouw ervaringen. Heb jij behoefte aan controle en een sterke, leidende hand? Geef dan aan op welke manieren je hieraan werkt en hoe je jezelf eventueel al ontwikkeld hebt op dat vlak.

In welke mate is jouw zoektocht veranderd door de pandemie?

De coronacrisis heeft heel wat mensen doen nadenken over hun baan. Wil ik dit wel mijn hele leven doen? Moet ik niet op zoek naar iets met meer maatschappelijke impact? Wordt het niet eens tijd voor een baan met een betere werk-privébalans? Mensen gaan nu bewuster op zoek naar een uitdaging die volledig bij hen past. Recruiters horen dan ook graag, nog meer dan vroeger, waarom je specifiek voor deze functie solliciteert. Zorg dus dat je daar een goed antwoord op hebt, waaruit blijkt dat je er grondig over hebt nagedacht. Deed je research naar het bedrijf of de soort baan waarnaar je solliciteert? Dan is dit het moment om dat subtiel te vermelden.

Ben je meer of minder flexibel geworden als het op werken aankomt?

Ben jij je baan kwijtgeraakt door de coronacrisis? Dan kan het zijn dat je je flexibeler opstelt ten aanzien van een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld wat betreft salaris of de woon-werkafstand. Je wil immers zo snel mogelijk terug aan het werk. Recruiters zijn hier echter bedachtzaam op, want het risico bestaat dat je hier op termijn spijt van krijgt. Zeg dus zeker niet dat je bereid bent tot compromissen omdat je nu eenmaal zonder werk zit, maar leg bijvoorbeeld uit dat de functie je zó aantrekt dat je het niet erg zou vinden om wat langer onderweg te zijn. Ben je juist minder flexibel omdat je nu eindelijk je droombaan wil vinden? Leg dan zeker goed uit naar waar je dan precies naar op zoek bent. Zo kan de recruiter nagaan of er echt een match is.

Meer tips ontvangen in je mailbox? 

Meer blogposts...