5 manieren om LinkedIn op de juiste manier in te zetten

Geplaatst door Robert Half on 09/02/2021

LinkedIn is meer dan alleen een digitaal cv. Als je het op de juiste manier inzet, kun je je LinkedIn-profiel gebruiken om je te onderscheiden van andere kandidaten. Bovendien is de kans groot dat een recruiter of je potentiële werkgever je profiel opzoekt om zoveel mogelijk te weten te komen over jou en je carrièregeschiedenis.

Zie jezelf als een brand manager van je eigen ‘brand’. Waar je als brand manager veel tijd besteedt aan het onderhouden van de Facebookpagina om je merk top-of-mind te houden, zou je dat ook moeten doen met je LinkedIn-profiel. Hoe? Door het aan te blijven vullen met aanbevelingen, je portfolio actueel te houden en regelmatig nieuwe connecties toe te voegen.

Benieuwd of jij deze bron van zakelijke en carrièrekansen op de juiste manier inzet? Let dan in ieder geval op onderstaande LinkedIn-punten.

  • Zorg voor een goede profielfoto

Waar je op Facebook je persoonlijkheid prima kunt laten zien met een partyfoto, dient een profielfoto op LinkedIn ervoor om recruiters en interviewers te laten zien wie je bent op zakelijk gebied. Idealiter knip je de foto af op borsthoogte, zodat je gezicht goed in beeld is.

FEIT: een profielfoto maakt de kans dat je profiel wordt bekeken 11x groter.

  • Houd je status up-to-date

Laat je LinkedIn-profiel niet naar de achtergrond verdwijnen. Houd je profiel actueel door elke paar dagen wat nieuws te plaatsen, of dat nu nieuws uit jouw branche is of een inspirerend carrièreverhaal.

DOEN: maak elke dag een nieuwe connectie of deel een verhaal, en reageer eens per week op een post van een ander.

  • Reguleer je aanbevelingen

Een van de grootste LinkedIn-‘zonden’ is een gebrek aan aanbevelingen. Maar als je er ineens te veel achter elkaar plaatst, geeft dat wel weer heel duidelijk een signaal dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Houd het interessant door elke maand één klant of (ex-)manager te vragen een aanbeveling over jou te schrijven.

ONTHOUD: vergeet niet om ook een aanbeveling terug te geven.

  • Blijf eerlijk Lieg niet over je opleiding of prestaties.

Zoals met alles wat zichtbaar is voor een algemeen publiek, kunnen leugens op LinkedIn zomaar als een boomerang bij je terugkomen. Eerlijk zijn geldt ook voor je profielfoto: een glamourfoto waarop een veel jongere of zakelijkere versie van jou te zien is, levert misschien meer views op, maar bedenk wat de gevolgen zijn als een recruiter je in het echt wil ontmoeten.

SCHRIJF: zorg ervoor dat je headline in het oog springt en keywords bevat waarop je gevonden wilt worden.

  • Verzamel geen nieuwe connecties enkel om er een baan aan over te houden

LinkedIn mag dan een goede bron zijn voor het vinden van een nieuwe baan, toch is het geen goed idee om nieuwe connecties toe te voegen met de vraag of ze een opening voor je hebben bij hun bedrijf. Het kan je nogal manipulatief doen overkomen. Wat je wél kunt doen: beschrijf in je ‘samenvatting’ (onder Info) het soort organisaties en de bedrijfscultuur waarbinnen je zou willen werken. Gebruik ook hierin keywords die jouw vaardigheden en ervaring weergeven.

MAAK HET PERSOONLIJK: voeg bij het sturen van connectieverzoeken een gepersonaliseerd bericht toe.

 

Meer tips ontvangen in je mailbox?

Meer blogposts...