Beleggers maken zich op voor nieuw leiderschap

Geplaatst door Robert Half on 22/06/2023
Gemiddelde leestijd: 2 minuten

CEO's en beleggers bevinden zich op onbekend terrein door een reeks ongeziene gebeurtenissen. Philip Hendrickx, Managing Director Executive Search bij Robert Half, onderzoekt waarom private-equitybeleggers op zoek zijn naar nieuwe leiderschapsvaardigheden, en wijzigingen willen doorvoeren op het C-niveau van de bedrijven in hun portefeuille.

Een pandemie die het alledaagse leven én het bedrijfsleven op zijn kop heeft gezet, de Russische invasie in Oekraïne die de brandstof- en voedselprijzen de hoogte injaagt, een onstabiele financiële markt, een economische impasse, de toenemende populariteit van artificiële intelligentie, de toenemende impact van de klimaatopwarming ...

Dit is geen dystopie: al deze gebeurtenissen hebben zich de voorbije drie jaar afgespeeld. Economische, geopolitieke, ecologische en technologische uitdagingen halen elkaar als dominoblokjes uit balans en liggen aan de basis van een ernstige disruptie. CEO's hebben dat nog nooit eerder meegemaakt. Beleggers evenmin. Iedereen bevindt zich op onbekend terrein.

Volgens het Boardroom Navigator-rapport 2023 van Robert Half wil bijna twee derde van de private-equitybeleggers hierdoor het leiderschap van zijn portefeuille wijzigen. Ze willen kandidaten op C-niveau die kunnen omgaan met een disruptie van de toeleveringsketen, die hun bedrijf door de hoge inflatie kunnen loodsen en die het hoofd kunnen bieden aan problemen op het gebied van regelgeving en compliance. Ze zijn op zoek naar mensen die zelfs in crisistijden een bedrijf kunnen laten floreren en nieuwe kansen weten te grijpen.

Wendbare besluitvormers die verantwoordelijkheid nemen

Kortom, beleggers hebben vandaag behoefte aan wendbare besluitvormers op C-niveau. Mensen die voortbouwen op hun ervaring in Europa of die bijvoorbeeld ervaring hebben in de Zuid-Amerikaanse economie, waar een hoge inflatie schering en inslag is. Mensen die data onder de loep nemen om te begrijpen hoe klanten reageren op een prijsverhoging en die manieren zoeken om de bedrijfsactiviteiten en productieprocessen te verbeteren. Mensen die hun besluitvormingsvaardigheden op de proef stellen in een snel veranderende economische en regelgevende context.

Mensen die vertrouwd zijn met crisismanagement, creativiteit en communicatie, die nieuwe uitdagingen oplossen met innovatieve antwoorden en die begrijpen dat het cruciaal is om werknemers, klanten en beleggers voortdurend in the loop te houden. Mensen die kennis van strategisch leiderschap en zakelijke transformatie combineren met emotionele intelligentie, kritisch denken en een groot probleemoplossend vermogen. Maar bovenal: mensen die verantwoordelijkheid nemen en elke nieuwe uitdaging aangaan.

Het vertrouwen om een bedrijf te transformeren

Anno 2023 zijn dat de skills die private-equitybedrijven helpen om investeringen te laten renderen, te voldoen aan de ESG-normen en te focussen op operationele uitmuntendheid in de aanloop naar een exit. Op lange termijn geven ze de fundamentele drijfveren van private-equityleiderschap een duwtje in de rug: beslissingen nemen op basis van data, snel knopen doorhakken, zaken voor mekaar krijgen en anderen meenemen op weg naar transformatie.

Executive leadership staat vandaag op een tweesprong. Wat de komende tijd gebeurt, bepaalt de carrière van de volgende generatie leidinggevenden op C-niveau. Sommigen bouwen actief voort op hun recente ervaringen en kijken met een frisse blik naar de toekomst, anderen realiseren zich dat ze nog een hele weg hebben af te leggen. Maar één ding is zeker: private-equitybedrijven en hun beleggers hebben een unieke reeks vaardigheden nodig om resultaten te boeken op onbekend terrein.

Boardroom Navigator 2023

Benieuwd naar meer inzichten in prioriteiten, trends en uitdagingen voor executive commitees en private equity investeerders?

Download de Boardroom Navigator

Meer blogposts...