Dit doet een accountant: werkzaamheden, opleiding en salaris

Geplaatst door Robert Half on 05/06/2023
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

 

Heb je iemand over zijn of haar werk als accountant horen vertellen, en lijkt een carrière als accountant je wel iets? Of heb je ergens iets over het beroep gezien of gelezen dat je aandacht heeft getrokken? Dan wil je vast meer weten over wat een accountant precies doet, hoe je er eentje wordt en het salaris dat je binnen deze baan kunt verdienen. We geven je daarom graag een overzicht van de antwoorden op deze vragen.

Wat doet een accountant?

Een accountant is een financiële professional die gespecialiseerd is in het controleren, analyseren en rapporteren van financiële informatie. Als accountant vervul je een gerespecteerde en cruciale rol waarbij je ervoor zorgt dat financiële gegevens binnen organisaties in goede banen worden geleid.

De werkdagen van accountants worden over het algemeen gevuld door:

  • Het financiële overzicht van het bedrijf. Dit draait om het bijhouden en organiseren van financiële gegevens, zoals inkomsten, uitgaven, activa en passiva. Accountants zorgen ervoor dat alle financiële transacties nauwkeurig worden geregistreerd en in overeenstemming zijn met de moderne boekhoudkundige principes.
  • Controle en auditing. Accountants voeren controle- en auditwerkzaamheden uit om de financiële processen en procedures te controleren, en te checken of de boekhoudkundige gegevens betrouwbaar zijn en voldoen aan de wettelijke vereisten.
  • Belastingadvies. Accountants adviseren en begeleiden bedrijven bij fiscale vraagstukken. Ze helpen bij het optimaliseren van belastingaangiften en zorgen ervoor dat deze in overeenstemming zijn met de geldende wet- en regelgeving.
  • Financiële rapportages. Accountants stellen financiële rapporten op, zoals jaarrekeningen en managementrapportages. Deze rapporten bieden belangrijke inzichten in de financiële gezondheid van een organisatie en worden gebruikt door interne en externe belanghebbenden, zoals het management, investeerders en de overheid.

Hoe word je een accountant?

De titel 'accountant' is beschermd: je moet hier dus een specifieke opleiding voor volgen. Er zijn twee typen accountants: de accountants-administratieconsulent (AA) en de registeraccountant (RA). De AA is meer uitvoerend, waar de RA een meer controlerende en adviserende taak heeft.

Om RA te worden, dien je een universitaire studie accountancy te volgen. Dit studiepad is het kortst vanuit het vwo. Met een profiel Economie & Maatschappij of een pakket met in ieder geval wiskunde en economie kun je een universitaire accountancy-opleiding volgen. Na 4,5 jaar behaal je een Bachelor of Science. Daarna volgt nog een eenjarige master en sluit je af met een postmaster RA, die gemiddeld drie jaar duurt.

Voor een functie als AA kan je met een havo- of vwo-diploma waar wiskunde en economie op staan, beginnen door de hbo-bachelor Accountancy volgen. Na vier jaar behaal je een Bachelor of Economics en kun je als financieel administratief dienstverlener aan de slag. Om echt de titel AA te mogen voeren, ga je nog even door en kies je een van deze twee routes: de masterroute of de (post)bachelorroute. De masterroute omvat een pre-master van een half jaar tot een jaar, gevolgd door een master van een jaar. Bij de bachelorroute volg je na je opleiding nog een postbachelor AA van ongeveer drie jaar. Als accountants-administratieconsulent kun je later ook nog instromen in de postmaster RA door een schakelprogramma van een tot twee jaar te volgen.

Doe je niet de havo of het vwo, maar het mbo? Dat is geen probleem, want met een mbo-opleiding Financieel Administrateur op niveau 4 kun je daarna de hbo-bachelor Bedrijfseconomie volgen. Je kunt je specialiseren in accountancy en na ongeveer een jaar een schakelprogramma volgen om de postbachelor AA te behalen. Na drie jaar theorie en praktijk kun je de titel AA dragen. Heb je nog ambitie om verder door te studeren, dan kan je je aanmelden bij de universiteit om RA te worden. Hiervoor volg je eerst een schakelprogramma van een tot twee jaar en daarna de postmaster RA.

Wat verdient een accountant?

Het salaris van een accountant varieert, net als alle salarissen, afhankelijk van factoren zoals ervaringsniveau, opleidingsachtergrond, werkgever en locatie. Over het algemeen kunnen accountants echter een aantrekkelijk inkomen verwachten.

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een beginnend accountant al rond de €3.500, wat meer of minder kan zijn op basis van je opleiding. Naarmate je meer ervaring opdoet en hogere posities bekleedt, kan het salaris verder stijgen. Partners bij accountantskantoren kunnen zelfs aanzienlijk hogere inkomensniveaus bereiken. Bekijk ook onze Salarisgids voor een overzicht van de salarissen en mogelijkheden voor de verschillende functies in accounting.

Als je echt geïnteresseerd bent in een carrière als accountant, biedt dit beroep dus sterke mogelijkheden voor professionele groei en fijne financiële vooruitzichten.

Meer blogposts...