Vijf voordelen van een relevante bijbaan tijdens je studie

Geplaatst door Robert Half on 18/04/2018

In de huidige war for talent bevinden pas afgestudeerden zich in een luxepositie: er zijn veel vacatures en bedrijven vinden het lastig om de juiste mensen aan zich te binden. Hoe eerder ze die aan zich weten te binden, hoe beter. Daarom zie je steeds vaker vacatures voor werkstudenten. En dat biedt niet alleen de organisatie voordelen; jij als student profiteert daar net zo goed van. Hoe? Wij zetten vijf voordelen van een relevante bijbaan op een rij.

1. Je kunt theorie toepassen in de praktijk – en andersom

De theorie die tijdens je colleges aan bod komt, pas je de volgende dag meteen toe op de werkvloer. Op deze manier blijft de stof veel beter hangen. En andersom werkt het natuurlijk ook: wat je tijdens je bijbaan leert, kun je later zomaar eens tegenkomen in je boek. Wedden dat je die nieuwe theorie dan veel beter begrijpt?

2. Je ontdekt welk werk bij je past

Veel pas afgestudeerden vinden het lastig in te schatten op wat voor banen ze moeten solliciteren. Soms komen ze er pas in hun eerste baan achter waar ze nu precies goed in zijn en welke werkzaamheden ze écht leuk vinden. Een relevante bijbaan biedt je de kans te ontdekken waar je talenten liggen. En misschien blijkt dan wel dat je tot heel andere inzichten komt dan je van tevoren dacht.

3. Je ontwikkelt specifieke vaardigheden

Natuurlijk leer je van elke bijbaan: of dat nu bijvoorbeeld in de horeca of in een callcenter is. Met een bijbaan die aansluit op je studie ontwikkel je echter heel specifieke vaardigheden. Zo leer je de sector én zijn mensen kennen en weet je hoe je je daaraan aanpast. Dat helpt je bij je sollicitaties na je studie.

4. Je bouwt een relevant netwerk op

Je collega’s van je supermarktbijbaan kunnen ook van waarde zijn als je straks je eerste echte baan zoekt. Maar de kans dat die mensen in de sector van jouw keuze kennen, is kleiner. In een relevante bijbaan doe je contacten op die jou later weleens aan interessante personen in de branche kunnen voorstellen. Vergeet je collega’s dus zeker niet uit te nodigen op LinkedIn.

5. Je vergroot je kans op een baan na je studie

Al deze tips leiden logischerwijs tot een grotere kans op een relevante baan na je studie, die goed bij je past. Is het niet doordat je de juiste vaardigheden hebt ontwikkeld, dan wel via je verder uitgebreide netwerk. En het zou ook zomaar eens kunnen dat je je werkgever hebt overtuigd van jouw kwaliteiten en hij je die felbegeerde eerste baan aanbiedt. Een win-winsituatie!

Op zoek naar een interessante bijbaan? 

Meer blogposts...