Checklist voor een goede sollicitatiebrief: wat zet je er (niet) in?

Geplaatst door Robert Half on 28/09/2017

Een goede sollicitatiebrief schrijven kost tijd en moeite. Want wat zet je erin? En wat juist niet? Welke kant van jezelf wil je profileren? En waarom pas juist jij nu zo goed bij die organisatie? Met al die onbeantwoorde vragen en slechts beperkte ruimte voor jouw tekst is het belangrijk goede keuzes te maken. Robert Half helpt je graag bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Met deze checklist bij de hand weet je zeker dat je een goede kans maakt.

1. Ja, mijn sollicitatiebrief gaat in op hoe goed ik pas bij het bedrijf waar ik bij solliciteer

Verplaats je in je potentiële werkgever. Waar zoeken ze nu echt naar? Probeer tussen de regels van de vacature door te lezen en te achterhalen waarmee jij de organisatie kunt ontlasten. Heb je al ideeën over hoe jij concreet een bijdrage kan leveren aan de processen binnen het bedrijf? Meld ze. Ga in op specifieke vragen door suggesties te geven voor hoe jij die zou beantwoorden. Alles wat herkenbaar is voor de lezer, helpt jou om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

2. Ja, mijn sollicitatiebrief verschilt van mijn cv

Als je íets niet wilt, is het wel dat je brief alleen een tekstuele toelichting is van je cv. Je werkverleden staat al in je cv, ga er in je brief dus vooral niet te veel op in. Probeer vooral te vertellen over hoe je dat wat je bij vorige banen hebt geleerd kunt toepassen op de functie waarop je solliciteert. Staaf dit alleen met resultaten en feiten die zijn te controleren.

3. Ja, mijn sollicitatiebrief heeft een logische opbouw

Over het algemeen is het goed om een AIDA-opbouw aan te houden. Oftewel Aandacht trekken, Interesse wekken, Desire creëren en aanzetten tot Actie. Aandacht trekken doe je met een creatief en opvallend begin van je brief. Wek daarna interesse door in te gaan op waarom jij geschikt denkt te zijn voor de functie. Zorg er vervolgens voor dat je met enkele treffende ideeën en voorbeelden laat zien dat ze jou echt willen uitnodigen voor een gesprek (Desire) en eindig met een aanzet tot actie door op te roepen dat je je brief graag wilt toelichten in een gesprek.

4. Ja, mijn sollicitatiebrief past qua toon en inhoud bij de organisatie waar ik solliciteer

Of je brief te formeel of informeel is, hangt helemaal af van waar je op solliciteert. Merk je dat de organisatie het publiek op zijn eigen website bijvoorbeeld aanspreekt in de je-vorm? Dan mag je dat in je brief ook best doen. Staan ze open voor een grapje? Wees dan niet bang om in de openingszin wat van je creativiteit te laten zien. Houd niet te veel vast aan regeltjes, maar volg uiteindelijk jouw gevoel bij het schrijven van de brief. Ook qua wat je wel en niet kunt zeggen.

5. Ja, mijn sollicitatiebrief is volledig foutloos

Misschien een van de grootste inkoppers bij een sollicitatiebrief, maar zorg ervoor dat er echt geen enkele typ- of dt-fout in je brief zit. Dit soort fouten kunnen namelijk zomaar het verschil maken tussen belanden op de ja- en nee-stapels. Laat je brief daarom altijd nalezen door iemand anders voordat je hem stuurt. Misschien ken je wel iemand die heel goed is met taal?
Een ‘ja’ op alle vragen? Check. Dan is het alleen nog aan jou om de brief op te sturen. Veel succes!

Meer blogposts...