Vlot sollicitatieproces belangrijk: proces nu gemiddeld 10 dagen korter dan vorig jaar

De Nederlandse arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Vanzelfsprekend roept dat bij werkgevers de vraag op waar ze in 2022 hun talent vandaan kunnen halen en ervoor zorgen dat ze aan boord komen. Nieuwe cijfers en inzichten van recruitmentbureau Robert Half maken duidelijk dat een vlot verloop van het sollicitatieproces hiervoor belangrijk is om geen talent te verliezen.

De Nederlandse arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Vanzelfsprekend roept dat bij werkgevers de vraag op waar ze in 2022 hun talent vandaan kunnen halen en ervoor zorgen dat ze aan boord komen. Nieuwe cijfers en inzichten van recruitmentbureau Robert Half maken duidelijk dat een vlot verloop van het sollicitatieproces hiervoor belangrijk is om geen talent te verliezen.

In het onderzoek van Robert Half voor de Salarisgids 2022 liet een op de drie personeelsmanagers (34%) weten dat zij in 2022 zouden inzetten op verkorte sollicitatieprocedures. Uit recent onderzoek blijkt dat zij woord hebben gehouden: de gemiddelde doorlooptijd van het wervingsproces is dan ook korter: de tijd tussen het insturen van een cv tot het begin van de eerste werkdag is tien dagen korter dan vorig jaar.

“We zitten in een zeer krappe markt waarin elke sollicitant van belang is. En die wil je als bedrijf natuurlijk niet verliezen als gevolg van lange sollicitatieprocedures. De markt ziet er anders uit en het zal daarom lonen om je sollicitatieproces daarop aan te passen. Evalueer dit kritisch en kijk waar het efficiënter kan, om te voorkomen dat kandidaten tijdens het proces afhaken. Als het efficiënter kan, wordt de duurtijd vanzelf ook korter. En dat levert vele voordelen op: je verliest geen kandidaten omwille van lange sollicitatieprocessen, je hebt minder met bezettingsproblemen te kampen omdat je zo sneller kan werven en je biedt kandidaten een betere sollicitatie-ervaring”, aldus Jan Koornneef, Director bij Robert Half.

Er zijn verschillende factoren die een vlot sollicitatieproces in de hand werken. De flexibiliteit die thuiswerk met zich mee brengt, is er daar een van. Online solliciteren is het nieuwe normaal geworden – zeker sinds corona - en dat geeft je overdag ook meer ruimte om flexibel sollicitatiegesprekken in te plannen dan wanneer je gebonden bent aan kantooruren. Maak daar tegelijkertijd geen misbruik van. Als kandidaat heb je natuurlijk ook nog een verbintenis met je huidige werkgever.

“Thuiswerken geeft zowel de werkgever als de werknemer flexibiliteit in het plannen van een sollicitatiegesprek. En dat is een goede zaak voor de snelheid ervan. Maar een vlot sollicitatieproces wil niet zeggen dat het niet grondig moet gebeuren. Betrek op voorhand de juiste mensen, denk na over het profiel dat je zoekt en welke skills absoluut noodzakelijk zijn. Daarnaast hechten kandidaten steeds meer waarde aan een aangenaam sollicitatieproces. Zorg er dus voor dat je voldoende en transparant terugkoppelt, en altijd met feedback”, zo stelt Jan Koornneef, Director bij Robert Half.

Over de onderzoeken

Robert Half deed in de periode van mei 2021 tot maart 2022 via gegevens in de eigen database onderzoek naar de duurtijd van solliciteren. Daarbij keken de onderzoekers naar de doorlooptijd tussen het ontvangen van een cv en de startdatum van de nieuwe baan.

Het onderzoek voor de Salarisgids 2022 werd in juni 2021 in opdracht van Robert Half uitgevoerd onder 300 Nederlandse respondenten met behulp van een online-dataverzamelingsmethode. De respondenten vertegenwoordigen General Managers, Chief Financial Officers en Chief Information Officers met wervingsverantwoordelijkheden voor kleine (50-249 werknemers), middelgrote (250-499 werknemers) en grote (500+ werknemers) bedrijven uit de publieke en private sector, waaronder beursgenoteerde bedrijven, door heel Nederland.