5 tips voor het scoren van een baan op afstand

Geplaatst door Robert Half on 06/09/2022
Geschatte leestijd: 5 minuten

Een baan scoren zonder de deur uit te gaan lijkt wel the new normal. Het kan een uitdaging zijn om aan de slag te gaan zonder je werkgever persoonlijk te hebben ontmoet, maar gelukkig helpt de moderne technologie hier goed bij. Wij geven vijf tips om jou te helpen bij het solliciteren vanop afstand.

1. Schakel je netwerk in

Ga op zoek naar geschikte vacatures die voldoen aan jouw functieprofiel. Dit kan al heel gemakkelijk door middel van vacaturewebsites. Maar er is nog veel meer dan dat: wat dacht je van je online netwerk? Hallo, LinkedIn! Laat weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Misschien kennen jouw connecties weer bedrijven die op zoek zijn naar een werknemer of kunnen ze een goed woordje voor je doen. Natuurlijk kun je je connecties op LinkedIn ook altijd vragen om een referentie of aanbeveling. Zo heb je gelijk een streepje voor.

2. Laat je helpen door een wervingsbureau

Naast je netwerk en vacaturewebsites zijn er ook wervings- en selectiebureaus die jou kunnen helpen. Robert Half volgt de vacaturemarkt en de wervingstrends op de voet. Daarnaast hebben we niet alleen vacatures voor een tijdelijk of vast dienstverband, maar ook voor tijdelijke functies met uitzicht op een vaste baan. Dit kan weer veel voordelen hebben voor jou als werkzoekende, tijdens deze bijzondere tijd.

Zodra recruiters jouw functieprofiel onder de loep hebben genomen en precies weten wat jouw vaardigheden en werkvoorkeuren zijn, kunnen ze je rechtstreeks aanbevelen bij werkgevers. Ideaal! Wervingsbureaus zijn vaak als eerste op de hoogte van nieuwe vacatures en jíj daardoor ook.

3. Pak je telefoon erbij

Wanneer een werkgever interesse heeft in jouw cv en sollicitatiebrief, volgt vaak eerst een telefonische afspraak voor het verdere sollicitatieproces. Misschien heb je dit al ontelbare keren gedaan, maar dat neemt niet weg dat je het als vanzelfsprekend moet beschouwen. Wat extra aandacht aan het volgende besteden, kan geen kwaad:

  • Kleed je netjes aan. Bewaar die badjas maar voor het weekend, want als je je kleedt zoals je zou doen voor een persoonlijke ontmoeting, kom je veel zelfverzekerder over. En dat zal uiteindelijk in je voordeel werken. Écht.
  • Zoek een rustige plek op. Geluiden kunnen enorm voor afleiding zorgen en dat wil je niet. Zoek daarom een rustige plek op om even te bellen. Geen kinderen, huisdieren of lawaai van buitenaf dus. Je wilt je niet de hele tijd moeten verontschuldigen voor het lawaai op de achtergrond.
  • Spreek luid en duidelijk. Nee, je hoeft niet te schreeuwen, maar op een redelijke toon praten zorgt er wel voor dat je duidelijker en professioneler overkomt. Zeg keurig je naam en bedank na afloop van het gesprek de recruiter voor zijn of haar tijd. En heb je ooit gehoord dat je veel positiever overkomt als je glimlacht aan de telefoon? Klinkt misschien gek, maar probeer het maar eens.
  • Goede voorbereiding is het halve werk. Je goed voorbereiden op het telefoongesprek is al het halve werk. Lees je daarom goed in over het bedrijf en de functie, maak notities en houd deze bij de hand tijdens het bellen. Kun je misschien nog relevante vragen stellen en verwijzen naar projecten of de geschiedenis van het bedrijf. Pluspunten, yes!

4. Word een online videoster

Videosollicitaties komen nu steeds vaker voor en kunnen zelfs normaal gaan worden. De essentie is dat je een dergelijk gesprek op exact dezelfde manier aanpakt als een gesprek waarbij je je in dezelfde ruimte bevindt als de recruiter. En ja, we kennen allemaal het geval wanneer een video vastloopt en, geloof ons, dat wil je nu echt voorkomen. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent. Het kan je videosollicitatie namelijk maken óf breken.

  • Test, test. Voer een paar dagen van tevoren een videogesprek met een vriend of familielid. Gebruik daarvoor het platform dat je ook tijdens je sollicitatie gaat gebruiken. Controleer het volume, zorg voor goede belichting en een sterk wifisignaal. Daarnaast is het belangrijk om je camera goed in te stellen. Stel deze in op dezelfde hoogte als je hoofd of iets hoger (hoeft de recruiter niet gelijk je neusgaten in te kijken!).
  • Wees op tijd. Als het kan, meld je dan vijf à tien minuten vóór de start van het gesprek. Dan ben je zeker dat alles werkt als het eenmaal zover is en kun je je stressniveau onder controle krijgen, voordat je sollicitatiegesprek begint.
  • Kleed je netjes aan. Ja, ja, daar is-ie weer: kleed je netjes aan. De juiste kleding is nu nóg belangrijker, omdat de recruiter je ook daadwerkelijk ziet. En nee, óók geen joggingbroek onder je nette bloes. De camera óf jij hoeft maar iets te bewegen en je valt door de mand.
  • Kijk in de lens. Tijdens videogesprekken heb je van nature de neiging om naar het gezicht van je gesprekspartner te kijken. Je denkt dan dat je die persoon in de ogen kijkt, maar voor hem of haar kijk je gewoon omlaag. Probeer daarom zo vaak mogelijk recht in de cameralens te kijken, zeker als de andere persoon aan het woord is. Zo ziet je gesprekspartner dat je hem in de ogen kijkt, waardoor je vanzelf een sterkere band opbouwt.
  • Let op je lichaamstaal. Waar je ook zit tijdens de videosollicitatie, neem altijd een professionele houding aan – alsof je in een stoel tegenover de recruiter zou zitten. Met je gezichtsuitdrukking kun je bovendien je interesse en betrokkenheid tonen tegenover je gesprekspartner, zeker als hij of zij aan het woord is. Klinkt best logisch, toch?
  • Zorg voor de juiste oplossing. Moet je voor een bepaalde functie daadwerkelijk op afstand werken? Laat dan weten op welke manier je in contact blijft met collega’s en stakeholders. En laat blijken hoe jij de eventuele valkuilen hiervan denkt te omzeilen. Als jij erin gelooft, dan zal je potentiële werkgever dat ook doen.

5. Keep in contact

Op afstand starten aan een nieuwe baan is natuurlijk even een uitdaging. Een baan, maar nog geen directe collega’s. Dat kan soms lastig zijn en voelen alsof je helemaal alleen bent. Maar niets is minder waar! Zorg ervoor dat je een directe lijn hebt met collega’s waarmee jij veel moet sparren bijvoorbeeld. Stuur op een van je eerste dagen een e-mail naar al je collega’s om jezelf voor te stellen en probeer met de meeste mensen een videocall in te plannen. Zo leer je elkaar beter kennen en kun je een persoonlijke band opbouwen.

Neem daarnaast actief deel aan chatgesprekken en videovergaderingen. Stuur berichten om snel vragen te stellen over projecten of het bedrijf, houd je collega’s op de hoogte van je voortgang en ga de interactie aan om zichtbaar en betrokken te blijven. Op deze manieren voel je je niet alleen meer verbonden met je team of het bedrijf – je bent het ook echt!

Ben je op zoek naar een leuke en uitdagende baan? Stuur ons jouw cv!

Meer blogposts...