Zo haal je de toptalenten uit de nieuwe groep afgestudeerden

Geplaatst door Robert Half on 16/09/2020

Elk jaar – met een piek in de zomer – komt er weer een nieuwe groep jonge professionals op de arbeidsmarkt. En tussen deze pas afgestudeerden kunnen zomaar talenten zitten die van grote meerwaarde zijn voor jouw bedrijf. Hun kennis van het vak is helemaal up-to-date en ze zijn gemotiveerd om meteen te laten zien wat ze kunnen. Alle reden om die talenten aan te trekken dus. Eén probleem: jij bent niet de enige die z’n zinnen daarop gezet heeft. Lees onze tips en ontdek hoe jij de toptalenten uit de nieuwe groep afgestudeerden haalt.

Denk aan je huidige werknemers

Misschien zit de bron van nieuw talent wel gewoon bij je op kantoor. Al je huidige werknemers hebben immers een netwerk. De kans bestaat dat zij iemand kennen die op zoek is naar een baan in jouw branche. Overweeg een referentiebonus aan te bieden aan werknemers die een nieuwe collega aanbrengen. Dan weet je zeker dat ze met goede kandidaten op de proppen komen.

Creëer een aantrekkelijke bedrijfscultuur

Pas afgestudeerden willen natuurlijk een mooi salaris voor hun eerste baan. Maar millennials kijken verder dan loon alleen: ze willen zich ergens thuis voelen en samenwerken met gelijkgestemden. Het is dus niet zo dat je geen enkele kans maakt bij toptalent als je niet de hoogste salarissen kunt bieden. Met een aantrekkelijke bedrijfscultuur ben je ook een aantrekkelijke werkgever.

Werk aan je employer branding

Je employer brand versterk je onder meer via social media, blogs en je website. Millennials weten je via deze kanalen wel te vinden. Vraag jezelf af welk gevoel ze krijgen bij je content. Waar maak jij het verschil ten opzichte van de concurrentie? Getalenteerde net afgestudeerden trek je aan met een goed verhaal. Gebruik sprekende beelden en een tone-of-voice met persoonlijkheid.

Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Benoem zeker dat je een marktconform salaris biedt, maar er zijn natuurlijk nog veel meer vormen van beloning. Denk aan pensioenbijdrage, bonussen, een fitnessabonnement of extra vakantiedagen. Sommige werkgevers laten hun werknemers zelf kiezen uit een scala aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk er dus goed over na welke secundaire arbeidsvoorwaarden je jouw net afgestudeerde werknemers kunt bieden.

Bied flexibele werktijden aan

Flexibele werktijden, nog zoiets waar millennials veel waarde aan hechten. Waarom zou je nog langer vasthouden aan die 9-tot-5-mentaliteit? Zolang de prestaties van je medewerkers aan je verwachtingen voldoen, is er geen reden om ze niet hun eigen uren te laten indelen.

Maak de functieomschrijving specifiek

Wees heel concreet in de omschrijving van de functie waarvoor je werft. Een vacature voor een financieel medewerker is erg breed en zal een pas afgestudeerde misschien niet zo aanspreken, omdat hij niet zo goed weet wat hij zich hierbij moet voorstellen. Een vacature voor een ‘junior salarisadministrateur’ is een veel concretere omschrijving. En een jongere kandidaat weet dan ook meteen dat de functie niet veel ervaring vereist. Zo maak je de vacature veel aantrekkelijker voor iemand die net van school komt.

Altijd op de hoogte blijven van hoe je topkandidaten werft? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Meer blogposts...