Waarom recruiten in december je een streepje voor geeft op de concurrentie

Geplaatst door Robert Half on 16/11/2022

Er wordt vaak gezegd dat december een rustige maand is op het gebied van recruitment, maar niets is minder waar! In december is er een sterke stijging van het aantal werkzoekenden te zien die het nieuwe jaar met een frisse start willen beginnen – en dat zal dit jaar zeker zo zijn. Dat biedt interessante mogelijkheden voor werkgevers die op zoek zijn naar toptalent en daarbij hun concurrentie een stap voor willen zijn.

We zetten de vijf belangrijkste redenen op een rijtje waarom december een uitstekend moment is om extra in te zetten op recruitment.

1. Minder intense concurrentie

Veel bedrijven kijken zo aan het eind van het jaar uit naar een welverdiende pauze, waardoor werven niet boven aan hun prioriteitenlijstje staat. Zoals we al vermeldden, zijn er tijdens de eindejaarsperiode echter heel wat mensen op zoek naar een nieuwe baan. Als je je vacatures in december al invult, is de kans dus groot dat je de beste kandidaten voor de neus van de concurrentie wegkaapt. Een ander groot voordeel is het feit dat je het nieuwe jaar kan inzetten met voldoende personeel om een vliegende start te maken. Aangezien januari en februari een hectische tijd kan zijn om werknemers te werven, ben je zo bovendien de hevige strijd om talent die tijdens de eerste maanden van het jaar woedt, vóór.

2. Meer vrije tijd

Naarmate de feestdagen naderen en steeds meer collega's en klanten vakantie krijgen, hebben mensen vaak minder essentieel werk te doen. Daardoor hebben ze meer tijd om vacatures te bekijken, cv's te versturen en contact op te nemen met recruiters. Tijdens deze rustigere periode heb je zelf ook meer tijd om vacatures op sociale media te posten en cv's te screenen. Bovendien is er ook meer ruimte om met kandidaten te praten en is er minder haast, waardoor je de persoon achter de kandidaat beter kunt leren kennen.

3. Tijd voor verandering

In december komen er nog weleens functies open te staan doordat werknemers ontslag nemen nadat ze hun eindejaarsbonus gekregen hebben. Maar ook los daarvan vertrekken relatief veel werknemers tijdens deze periode: veel mensen maken goede voornemens in verband met hun carrière en zijn gemotiveerd om eindelijk te gaan voor die ene baan waar ze al het hele jaar van dromen.

4. Meer gebruik van sociale media

Naarmate het jaar ten einde loopt, staan er tal van kantoorfeestjes en sociale evenementen op de agenda, waarbij mensen foto's, video's en statussen delen op hun favoriete sociale netwerken. Gezien de lichtere werklast brengen mensen tijdens de eindejaarsperiode bovendien meer tijd door op websites als LinkedIn, Facebook en Instagram.

Oftewel: de ideale gelegenheid om deze sociale platformen te benutten om je bedrijf en de openstaande vacatures te promoten! Sites als LinkedIn en Facebook tonen jouw vacatures bovendien aan de gebruikers die er waarschijnlijk het meest voor openstaan, en helpen je zo de beste kandidaten te vinden.

5. Resterend budget

Voor bedrijven die het kalenderjaar volgen, betekent december het einde van het vierde kwartaal. Bij veel organisaties vloeit het budget dat niet is opgebruikt, terug naar de bedrijfskas en wordt het niet doorgeschoven naar januari. Als het resterende budget wordt besteed aan een nieuwe medewerker, ben je er zeker van dat je het nieuwe jaar inzet met voldoende personeel én behoed je je team voor toekomstige bezuinigingen. In december zitten veel mensen niet alleen met hun hoofd bij de feestdagen, maar ook bij de toekomst van hun carrière. Als je tijd en budget over hebt, is dit dan ook een goed moment om contact op te nemen met topkandidaten die willen gaan voor een nieuwe baan.

Nieuwe medewerker nodig?

Meer blogposts...