Duurzame carrières als motor van de economie

Geplaatst door Robert Half on 04/06/2021

Duurzame carrières zijn de motor van een goed draaiende economie en samenleving. Daar zijn experts het over eens. Maar wat is een ‘duurzame carrière’ precies? En wat kan je als werkgever doen om duurzame carrières binnen je organisatie te stimuleren?

Wat is een duurzame carrière?

Een duurzame carrière houdt in dat een werknemer zich gemakkelijk kan aanpassen aan een veranderende arbeidsmarkt en kan blijven presteren op de lange termijn. Zo helpt hij of zij de werkgever en de overheid om competitief te blijven in een onvoorspelbare en snel veranderende bedrijfswereld.

Hoe stimuleer je duurzame carrières binnen je organisatie?

1. Creëer een vertrouwensband

Wederzijds vertrouwen tussen werknemer en werkgever is de perfecte basis voor het uitbouwen van een langdurige samenwerking. Geef werknemers de ruimte om in dialoog te gaan met managers, om open te communiceren en om verwachtingen duidelijk te stellen.

2. Bied voldoende ontwikkelingskansen aan

Werknemers kunnen pas een duurzame carrière opbouwen als ze voldoende kansen voor bijscholing krijgen. In een continu veranderende arbeidsmarkt zijn reskilling en upskilling immers essentieel. Het is aan de werkgever om het steeds blijven leren een plaats te geven binnen de organisatie. Denk aan workshops, een e-learning-platform, langdurige opleidingen, enzovoort. Een mix van verschillende opleidingsmogelijkheden werkt het best.

3. Zet in op soft skills en AQ

Met kennis alleen komen werknemers er vandaag de dag niet meer. Soft skills, zoals leiderschap en doorzettingsvermogen, worden steeds belangrijker op de werkvloer. Net als het AQ (adaptability-quotiënt), het vermogen van een medewerker om zich aan te passen aan onvoorziene omstandigheden. Zorg dus ook zeker voor opleidingen op het vlak van soft skills en train het AQ van je medewerkers. Vraag hen bijvoorbeeld om een plan B te bedenken voor een bepaald probleem, of laat hen een keer op een andere afdeling werken. Beetje bij beetje wordt zo hun aanpassingsvermogen aangescherpt. Kijk hier als je een beter idee wilt krijgen van waarom het AQ tegenwoordig zo belangrijk is voor bedrijven.

4. Houd rekening met de werk-privébalans

Hoe fijn het idee ook is om medewerkers te hebben die 24/7 voor je klaarstaan, op de lange termijn komt dat je niet ten goede. Ontspanningsmomenten zijn noodzakelijk als iemand gedurende jaren productief wil blijven op de werkvloer. Stimuleer dus een gezonde werk-privébalans binnen je organisatie en geef zelf het goede voorbeeld door eens vroeger te stoppen of een langere middagpauze te nemen.

5. Gezonde medewerkers presteren beter

Wie een goede fysieke en mentale gezondheid heeft, presteert beter, zeker op de lange termijn. Het is dan ook in het belang van de organisatie om gezond leven te stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld door wandelvergaderingen te organiseren, gezonde voeding aan te bieden tijdens de lunchpauze en te zorgen voor mentale ondersteuning als een werknemer daar behoefte aan heeft.

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Het stimuleren van duurzame carrières is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever. Ook de overheid moet hierbij een rol spelen door te investeren in het levenslange leren en door te zorgen voor de juiste ontwikkelingsmogelijkheden voor burgers. Ook het implementeren van wetgeving die werknemers beschermt, het opzetten van ondersteuningsmechanismen en het aanbieden van een goede gezondheidszorg zijn in dit kader essentiële taken van de overheid. Overigens kunnen ook de medewerkers zelf een duit in het zakje doen. Je leest daar meer over in dit artikel.

Meer blogposts...