Dit zijn de trends op de arbeidsmarkt en in recruitment voor 2022

Geplaatst door Robert Half on 19/10/2021

Het afgelopen jaar was er weer één waarin op veel vlakken van alles gebeurde. Behalve op werkgebied – daar speelden veel mensen juist op safe. Werkgevers waren minder hard op zoek naar nieuwe aanwinsten, werknemers waren op hun beurt ook minder op zoek naar een nieuwe uitdaging. Inmiddels trekt alles weer aan, en dat geldt ook voor de arbeidsmarkt. We gaan weer uit de pauzestand, werknemers durven weer verder te kijken en veel werkgevers zijn op zoek naar talent om (verder) te groeien. Nu de markt weer op gang komt, kun je maar beter op de hoogte zijn van deze vijf trends in recruitment die naar boven kwamen uit het onderzoek voor de Salarisgids 2022.

1. Geen opslag, wel meer secundaire arbeidsvoorwaarden

Financieel is het voor veel organisaties een zware periode geweest, en dat zien we terug in de verwachtingen over salarisverhogingen. 91 procent van de werkgevers geeft aan dat ze verwachten geen opslag te kunnen bieden aan vast personeel en slechts een op de tien werkgevers (11 procent) zet het komende jaar in op loonsverhoging om talent te behouden. En dus moeten ze creatief omgaan met wat ze kandidaten te bieden hebben. Een derde van de werkgevers (34 procent) focust daarbij op extra secundaire voorwaarden. Denk aan een elektrische fiets, een abonnement op de sportschool of een thuiswerkvergoeding.

2. Flexibel werken als standaard

Ook nu we zo langzamerhand weer terugkeren naar kantoor, doen werkgevers er goed aan om medewerkers de mogelijkheid te blijven bieden om thuis te werken. Daar zijn ze nu immers zo aan gewend geraakt, dat de balans tussen werk en privé voor veel van hen een centraal thema is geworden. Bijna een op de drie (30 procent) geeft zelfs aan dat ze flexibiliteit momenteel topprioriteit geven in hun carrière. Het aanbieden van thuiswerken heeft voor de helft van de werkgevers een positieve impact op het aantrekken van talent en een kwart (25 procent) zet deze flexibiliteit in om burn-outs tegen te gaan.

3. Veranderende vraag naar vaardigheden

Vanwege de digitalisering zijn werkgevers op zoek naar nieuwe competenties. Zeker de afgelopen periode hebben ze geleerd hoe belangrijk aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn. Om in de toekomst succesvol te blijven, wordt onder andere het aanpassingsvermogen van werknemers, ook wel AQ genoemd, dan ook steeds belangrijker. Daarnaast zijn soft skills als plannings- en organisatorische vaardigheden, creatief denken en veerkracht door digitalisering en thuiswerken nu belangrijker dan ooit. Toch geeft meer dan een kwart van de werkgevers (26 procent) aan dat de meeste kandidaten niet over de benodigde soft skills beschikken, en is twee derde (63 procent) van mening dat de coronapandemie een negatief effect heeft gehad op de ontwikkeling van vaardigheden.

4. Betere communicatie

Het aanhoudende (deels) werken op afstand blijkt bij veel organisaties ook zijn weerslag te hebben op de bedrijfscultuur. Een meerderheid van de bedrijven heeft zelfs moeite om deze in stand te houden. Ze zetten daarom in op het verbeteren van communicatie en samenwerking binnen het team, het investeren in het welzijn van werknemers en het delen van de bedrijfswaarden en -normen om de bedrijfscultuur te verbeteren. Dit doen ze ook om de kans om talent te behouden te vergroten, aangezien één van de tien werkgevers (9 procent) aangeeft dat een mismatch tussen de persoonlijke en bedrijfswaarden de belangrijkste reden is voor vrijwillig vertrek van werknemers.

5. Diversiteit

Binnen die bedrijfscultuur zijn diversiteit, gelijkheid en inclusie de thema’s die in 2022 hoog op de agenda staan. Bedrijven die hierop inzetten, merken namelijk dat dit een positieve impact heeft op de loyaliteit en het behoud van werknemers en dat het zorgt voor een groeiend potentieel aan nieuwe ideeën en innovatie. Een derde heeft al geïnvesteerd in programma’s die diversiteit, gelijkheid en inclusie ondersteunen, en bij het werven van talent laat inmiddels bijvoorbeeld meer dan de helft van de bedrijven sollicitanten anoniem solliciteren.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...