De voordelen van tijdelijke krachten werven tijdens de zomerperiode

Geplaatst door Robert Half on 19/04/2022

De zomervakantie is bij de meeste bedrijven vaak een rustigere periode omdat veel werknemers op vakantie gaan. Ondanks deze minder drukke tijd, is het belangrijk om de medewerkers die wél gewoon aan het werk zijn, niet uit het oog te verliezen. Zij vangen tenslotte de workload op van de collega’s die genieten van hun welverdiende vakantie. Als bedrijfsleider of HR-manager is het daarom belangrijk om de werknemers die de hele zomervakantie doorwerken, te voorzien van wat extra mankracht. Hoe? Door het aannemen van werkstudenten of tijdelijke werkkrachten.

Heb je voldoende bezetting deze zomer?

precies te weten hoeveel extra mankracht je deze zomer nodig hebt, moet je uiteraard zicht hebben op wie wanneer afwezig is. Vraag je medewerkers daarom om zo snel mogelijk door te geven wanneer zij vakantie nemen. Op die manier kun je zowel globaal als op afdelingsniveau in kaart brengen waar onvoldoende bezetting zal zijn en welke profielen je nodig hebt om de afwezigheden op te vangen. Pas dan kun je beginnen met je planning.

Werkstudenten

Tijdens de zomermaanden worden bij veel bedrijven werkstudenten ingezet. En dat is best logisch. Het betreft tenslotte flexibele krachten die werkgevers de kans bieden om snel de tijdelijke hoge nood op te vangen. Bovendien kun je als werkgever kiezen uit tal van verschillende profielen.

Zo trek je goede werkstudenten aan

Ook als het op werkstudenten aankomt, is het belangrijk je als een aantrekkelijke werkgever te positioneren. Hoe? Ten eerste door het bieden van een goed salaris. Wie slechts een paar weken in dienst is, hecht namelijk minder waarde aan de secundaire arbeidsvoorwaarden. Breng daarnaast in kaart welke ervaring de student op kan doen: veel studenten zoeken vakantiewerk dat relevant is voor hun cv. Is jouw bedrijf eenvoudig te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer? Dan is ook dat een pluspunt dat je kan uitvergroten.

Tijdelijke werkkrachten

Om bepaalde, specifieke profielen te vervangen, is er soms iets meer ervaring en expertise nodig dan een werkstudent kan bieden. Denk hierbij aan sommige accountant-profielen of functies op managementniveau. Ook voor vervangingen op langere termijn, bijvoorbeeld om een ouderschapsverlof op te vangen, zijn werkstudenten minder geschikt. Interim-werkkrachten zijn dan de ideale oplossing. Tijdelijke werkkrachten kunnen flexibel ingezet worden voor een bepaalde periode en zijn snel inzetbaar voor projecten, zodat jouw deadlines gehaald kunnen worden. De continuïteit van je onderneming wordt op die manier gegarandeerd. Bovendien kun je door het inzetten van tijdelijke werkkrachten testen welk vlees je in de kuip hebt. Past iemand volledig binnen de bedrijfscultuur en levert hij of zij uitstekend werk? Dan behoort een vaste aanstelling misschien tot de mogelijkheden.

 

Op zoek naar personeel om de vakantieperiode te overbruggen?

Meer blogposts...