Waarom een baan in finance en accounting nu meer toekomst heeft dan ooit

Geplaatst door Robert Half on 14/10/2020

Voor heel werkend Nederland stond het afgelopen jaar in het teken van verandering. Thuiswerken, digitaal een kijkje krijgen in de woon- of werkkamer van collega’s en de vaak veel slechtere óf juist betere koffie – maar zonder de bijbehorende small talk met kantoorgenoten.

Ook van financiële professionals werd veel aanpassingsvermogen gevraagd. Door de onzekere situatie moesten plannen en budgetten vaker, soms zelfs dagelijks worden bijgestuurd, en het uitwerken van prognoses en scenario’s is ook een hele uitdaging als je hiervoor niet kunt putten uit benchmarks uit het verleden.

Bovendien kregen financiële planningen steeds meer te maken met niet-financiële factoren. In plaats daarvan moesten data steeds meer op een holistische manier worden bekeken – en daar waren soms geheel nieuwe of het finetunen van bestaande tools, KPI’s en protocollen voor nodig. Daarvoor bleken sterke analytische en communicatieve vaardigheden en operationeel inzicht cruciaal.

Rooskleurige toekomst

Voor de nieuwe uitdagingen waar financeprofessionals mee te dealen hebben, zijn nieuwe vaardigheden nodig. Wat niet betekent dat professionals in deze sector geen toekomst meer hebben – integendeel. Accounting is en blijft ook de komende tijd een kwalitatief knelpunt. En dus blijft de vraag naar boekhoudkundig en fiscaal talent groot, zeker als het gaat om gespecialiseerde profielen.

En die profielen zijn schaars. Daardoor merken we dat accountancykantoren hun eisen bijstellen en nieuwe talentpools aanboren om geschikte kandidaten te vinden. Zo worden steeds vaker studenten gescout, vaak zelfs nog voordat zij goed en wel zijn afgestudeerd. Daarnaast is er een instroom van carrièreswitchers nodig, en zijn veel werkgevers bereid te investeren in scholing van profielen die de overstap willen maken of bijscholing van huidige medewerkers. Dus wie een carrière in finance en accounting ambieert: dit is hét moment om over of in te stappen.

De hot jobs voor 2021

Een aantal profielen springt er met kop en schouders bovenuit en is meer gewild dan ooit. Zo is de vraag naar analytisch talent groot. Dat zien we ook terug in een aantal profielen die nieuw en opkomend zijn in de sector. Het gaat dan bijvoorbeeld om FP&A-specialisten, ERP-specialisten en Forensisch accountants.

Accountant worden? Lees hier hoe je dat doet.

Als het gaat om vaste medewerkers, gaat het bijvoorbeeld om Accountants, Financiële controllers en Boekhouders. Maar ook de vraag naar Assistent-controllers en Boekhoudkundig administrateurs is groot. Deze vaste basis wordt aangevuld met tijdelijke profielen om tijdelijke pieken op te vangen en om nieuwe vaardigheden in te brengen. Zo wordt er ook veel gezocht naar Boekhoudkundig administrateurs en Boekhouders die vaste medewerkers tijdelijk kunnen ondersteunen. Daarnaast is de vraag naar tijdelijke Debiteurenadministrateurs, Grootboekmedewerkers en Finance-studenten groot.

 

Meer lezen over de trends, of benieuwd naar de gangbare salarissen in finance en accounting?

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management in Nederland.

Meer blogposts...