Vragen om opslag? Tips voor een succesvol gesprek

Geplaatst door Robert Half on 26/07/2023
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

 

Werk je al een tijd bij hetzelfde bedrijf, dan is de kans groot dat je werkgever je niet vanzelf meer geld zal gaan bieden – je zult dan ook zelf om opslag moeten vragen. Alleen, hoeveel opslag verdien je? Wanneer kun je dat het beste doen en om hoeveel kun je eigenlijk vragen? Stel jezelf deze 6 vragen om zo goed voorbereid het gesprek aan te gaan.

1. Waarom verdien je opslag?

Om opslag te krijgen, moet je natuurlijk voornamelijk aantonen waarom jij meer salaris verdient. Dat betekent dat je jezelf moet promoten en jouw werkgever moet laten zien welke verantwoordelijkheden jij draagt, welke projecten je tot een goed einde hebt gebracht, en hoe je de rest van het team helpt. Maak hier dan ook een beknopt en duidelijk overzicht van, eventueel met bulletpoints, dat je later kunt meenemen naar het gesprek.

2. Ben je op de hoogte van de mogelijkheden?

Als je besloten hebt om het gesprek aan te gaan, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Je moet niet alleen je argumenten klaar hebben, maar ook uitzoeken wat je ergens anders zou verdienen met dezelfde functie. Een salarisgids is daarbij een ideaal naslagwerk. Check ook eventueel aanbiedingen die je hebt gekregen bij andere bedrijven. Een derde bron vind je direct naast je: je huidige collega’s – mits ze openstaan voor een gesprek over hun salaris, uiteraard. Want verdient jouw collega veel meer dan jij, terwijl je dezelfde functie hebt? Dan kun je deze informatie gebruiken tijdens de onderhandeling.

3. Wanneer kun je om opslag vragen?

Sommige momenten zijn geschikter om opslag te vragen dan andere. Heb je bijvoorbeeld net een bijzondere prestatie geleverd, een (cursus)diploma behaald of heb je het bedrijf op een positieve manier op de kaart gezet? Dan zou dit zomaar eens jouw moment kunnen zijn. Uiteraard werkt het helaas ook andersom: gaat het niet zo goed met het bedrijf, dan weet je ook dat een salarisverhoging er misschien even niet in zit.

4. Hoe kun je het beste om opslag vragen?

Zelfs al vind je het moeilijk om opslag te vragen, draai er niet omheen en ga het gesprek gewoonweg aan. Je werkgever heeft dit soort gesprekken als het goed is wel vaker gevoerd, en zal hier niet van opkijken. Het is prima om algemeen te starten en over je prestaties te praten, maar als je na een half uur nog niets hebt gevraagd over een opslag, duurt het te lang. Denk wel: zodra je de deurklink nog niet hebt vastgepakt, is er nog steeds een kans. Gewoon doen. Nee heb je, ja kun je krijgen!

5. Om hoeveel opslag kun je vragen?

Wees niet te gretig. Door veel te hoge bedragen te noemen, kom je niet alleen onprofessioneel over, maar kun je je werkgever ook voor de borst stoten. Vraag daarom liever twee keer om een kleiner percentage. Als een opslag er even niet in zit, kun je altijd eens polsen naar de opties op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden. Wie weet valt daar iets te winnen. Denk bijvoorbeeld aan een sportabonnement, een telefoon van de zaak of een leaseauto. Dat kan ook best wat waard zijn.

6. Wat als je tijdens het gesprek geen opslag dreigt te krijgen?

Ook als je de onderhandeling dreigt te verliezen, is het belangrijk om altijd vriendelijk en beleefd te blijven. Chanteren om op te stappen als je je zin niet krijg, werkt alleen maar tegen je. Niet alleen kun je opslag wel vergeten na zo’n suggestie, je verpest bovendien je goede naam bij je werkgever.

Wees geduldig: mogelijk komt er snel een nieuw moment waarop je jouw waarde aan kunt tonen.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...