Veranderen van baan na je veertigste: ga ervoor!

Geplaatst door Robert Half on 24/02/2020

Van baan veranderen kan een grote uitdaging zijn – op welke leeftijd dan ook. Vooral vijftigers, maar soms ook veertigers kunnen het lastig hebben met de zoektocht naar een (nieuwe) baan door verschillende vooroordelen: ‘te duur’, ‘niet flexibel genoeg’ of domweg ‘te oud’. Maar is dat een reden om je ervan te weerhouden? Als je niet happy bent met je huidige baan, kun je maar beter op zoek gaan naar wat nieuws! Hoe je dat het beste aanpakt? Stel jezelf in ieder geval deze drie vragen. 

1. Waar sta je op dit moment?

Misschien twijfel je of je ontslag wilt nemen, dat gevoel wil je uiteraard oplossen. Maar waar begin je mee? Sta eerst even stil bij je huidige positie en beantwoord dan eens onderstaande vragen. Misschien helpt het om je antwoorden op te schrijven, zodat ze goed blijven hangen en je er bewust van wordt.

•    Welke ervaringen/kennis heb je al opgedaan?
•    Wat waren de hoogte- en dieptepunten in je carrière tot nu toe?
•    In welke branches deed je kennis op?
•    Waar ben je goed in en wat maakt jou anders dan andere werknemers?

Bedenk daarna hoe je al deze elementen zou kunnen én willen inzetten in je volgende baan. Misschien heb je in een eerdere functie jongere collega’s mogen opleiden en wil je je coachingskwaliteiten verder ontwikkelen. Of je bent geprikkeld door de digitale revolutie en zoekt een functie waarin je die interesse kunt inzetten en je kennis mee kunt verbreden.

 2. Wat voor baan zoek je?

Zoek je een baan in dezelfde sector of juist totaal iets anders? Bedenk goed wat je wilt en wat bij je past. Soms speelt de werkomgeving ook een rol en wil je gewoon dezelfde functie behouden, maar dan bij een ander bedrijf. Ook dat kan al een wereld van verschil maken. 

Mocht je ervoor kiezen om van baan te veranderen, bereid het dan goed voor. Ben je van plan om een heel nieuwe wereld te betreden? Heb je bijvoorbeeld een administratieve functie en wil je juist iets meer met finance doen? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid en geïnformeerd bent. Loop bijvoorbeeld eens een dag mee met iemand in het bedrijfsleven en stel zoveel mogelijk vragen. Zo schets je direct een goed beeld van wat het werk inhoudt! Overweeg je (daarnaast) een totaal nieuwe functie? Bekijk dan eens cursussen of studies die je kunnen helpen om je droombaan te bemachtigen.

3. Veranderen van baan: is dat écht nodig of niet?

Heb je alle stappen doorlopen en ben je er nog steeds niet helemaal uit of een nieuwe functie, een nieuwe baan of juist een carrièreswitch alles oplost? Wees niet te drastisch: je wilt immers voorkomen dat je al je schepen achter je verbrandt, om er vervolgens achter te komen dat je het eigenlijk simpelweg té druk hebt gehad en wat meer ontspanning nodig had. Doe bijvoorbeeld deze test om te ontdekken of je inderdaad toe bent aan een nieuwe baan. 

Blijkt een nieuwe baan toch te rigoureus? Ook dan is er niets aan de hand. Er zijn namelijk meer dan genoeg manieren om jezelf futureproof te maken. Volg bijvoorbeeld een of meerdere cursussen, woon regelmatig een interessant congres bij, of geef je functie een andere invulling aan de hand van jobcrafting.     

 Meer tips ontvangen om alles uit je carrière te halen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Meer blogposts...