Burn-out voorkomen bij een personeelstekort

Geplaatst door Robert Half on 26/03/2020

Wanneer enkele van je medewerkers op vakantie zijn, ziek zijn of onlangs het bedrijf hebben verlaten, is de kans groot dat de rest van het personeel op zijn tandvlees zit. Dat kan niet alleen gevolgen hebben voor de productiviteit: de extra stress kan je werknemers ook uitputten, waardoor ze steeds vaker afhaken.

We geven je alvast enkele tips om dergelijke situaties op te vangen:

1. Wees realistisch

Sta even stil bij de situatie en stel jezelf de volgende vragen: Is de workload van je medewerkers nog wel realistisch? Heeft iedereen alle middelen en informatie ter beschikking om zijn of haar projecten goed uit te voeren? De snelste weg naar een burn-out is je medewerkers voortdurend overladen met te ambitieuze of onduidelijke opdrachten die zelfs de meest bekwame werknemer niet tot een goed einde zou kunnen brengen.

2. Ondersteun de balans tussen werk en privéleven

Aanhoudende stress is niet meteen bevorderlijk voor de tevredenheid en doeltreffendheid. Mensen die hun werk graag doen, halen steevast de balans tussen werk en privéleven aan als een van de belangrijkste aspecten van hun bedrijfscultuur. Door rekening te houden met de verplichtingen en interesses van je werknemers buiten het kantoor, help je een burn-out op het werk te voorkomen.

Overweeg waar mogelijk alternatieve werkregelingen, zoals telewerk of glijdende uren, om je medewerkers optimaal te helpen schakelen tussen hun persoonlijke en professionele verantwoordelijkheden.

3. Geef erkenning voor het geleverde werk

Wie zich voldoende gewaardeerd en gecompenseerd voelt, is wellicht beter in staat om een zware workload aan te kunnen. Zorg er op zijn minst voor dat de lonen die je aanbiedt gelijk zijn aan of zelfs iets hoger liggen dan die bij de concurrentie. Erkenning kan variëren van een simpele ‘dankjewel’ tijdens de personeelsvergadering tot een heuse nominatie van je team voor een interne of externe award. Wees altijd alert voor goede prestaties. Voer je een idee van een van je medewerkers uit? Vergeet dat niet om hem of haar daar ook het nodige krediet voor te geven.

Meer blogposts...