Tips voor een coronaproof kerstfeest op het werk

Geplaatst door Robert Half on 07/12/2020

We mogen het tumultueuze jaar 2020 stilaan achter ons laten. De kans is echter groot dat we kerst op het werk de komende weken heel anders zullen vieren dan we gewoon zijn.

In een recente internationale LinkedIn-poll vroeg rekruteringsspecialist Robert Half hoe bedrijven dit jaar Kerst willen vieren. De meningen bleken verdeeld: sommige willen nieuwe feestformules uittesten, terwijl andere helemaal niet willen vieren. Speelt u voor Kerstman, steekt u de kaarsen in de menora aan of organiseert u een Kwanzaa-feest? Of slaat u al het feestgedruis liever over? Met deze tips geeft u het moreel van uw personeel een boost en sluit u het jaar in schoonheid af, met respect voor uw bedrijfscultuur .

Houd de traditie in ere (al is het via video)

Na een jaar waarin corona zowat de hele wereld op zijn kop zette, willen we maar één ding: dat alles weer zijn normale gangetje gaat. We mogen elkaar deze kerstdagen niet opzoeken, maar gelukkig zijn er heel wat alternatieven. Samen borrelen of een Ugly Christmas Sweater wedstrijd behoren nog steeds tot de mogelijkheden, maar dan via video (uiteraard met passende ‘feestelijke’ achtergrondeffecten). Zo houdt u de traditie in ere, maar dan vanop afstand.

Nieuwe feestformules

Misschien kan uw team echter een hele nieuwe benadering gebruiken, zodat het traditionele kerstfeestje op het werk voorgoed op stal kan. In dat geval is samen ‘dingen doen’ misschien wel een optie. Of uw team nu fysiek of virtueel samenkomt, heel wat activiteiten zijn bijzonder geschikt voor dergelijke ‘hybride’ feestjes. Denk maar aan samen kerstdecoraties maken, koken, kwissen, naar een film kijken, drankjes proeven, videogames spelen, bingo spelen of de grootste karaokehits meebrullen. Wees dus creatief, interactief en inclusief!

Dit jaar is geven eigenlijk ‘teruggeven’

Als de coronacrisis ons iets geleerd heeft dit jaar, is het dat we niet elk op ons eigen eilandje leven. Het is meer dan ooit duidelijk dat we allemaal verbonden zijn (en elkaar nodig hebben). Afhankelijk van uw bedrijfswaarden kan het dan ook een goed idee zijn om uw werknemers de tijd of middelen te geven om hun favoriete goede doel te steunen en 2020 passend af te sluiten. Of het nu gaat over maaltijden voor zorgpersoneel, gratis boodschappen voor iemand met een essentieel beroep, een donatie aan een instelling voor geestelijke gezondheidszorg of ondersteuning aan een lokale zorginstelling, dit jaar is geven vooral teruggeven aan al wie ons uit de coronacrisis helpt te raken.

Niet in feeststemming? Vraag waarom!

Dit is voor velen een moeilijk jaar geweest. Het is dan ook begrijpelijk dat sommigen geen zin hebben om te feesten. Misschien voelen ze zich uitgeblust en willen ze het werk even helemaal achter zich laten in aanloop naar de feesten. Vergeet in dat geval niet om voor hen klaar te staan, zeker als teamleader of seniormanager. Moedig uw teamleden aan om openlijk te praten over hoe ze zich voelen. En schakel eventueel tijdelijke medewerkers in om de werklast te verlichten en de activiteiten te verzekeren tijdens de eindejaarsperiode. Houd ook het stressgehalte en de mentale gezondheid van uw medewerkers in het oog. Door de coronacrisis kan het moreel van uw personeel de voorbije maanden een flinke deuk gekregen hebben. Empathie, ondersteuning en begrip zijn daarom de mooiste geschenken die u uw medewerkers dit jaar kunt geven.

Meer blogposts...