Sta je op het punt een contract te ondertekenen? Dit zijn 11 dingen om op te letten

Geplaatst door Robert Half on 12/05/2023
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Geweldig, je hebt de sollicitatieprocedure succesvol doorlopen en krijgt zojuist je contractvoorstel binnen. En nu? Het kan verleidelijk zijn om direct een handtekening onder het contract te zetten, want veel geks kan er niet staan in die kleine lettertjes. Of misschien ben jij wel zo iemand die elke letter nauwkeurig leest. Het belangrijkste? Neem de tijd om het voorstel door te nemen en om voorwaarden die daarin staan te laten bezinken. Maar er zijn nog meer zaken om op te letten. Welke dat zijn, lees je hier.

1. Je salaris

Een open deur, maar niet minder belangrijk. Je salaris is namelijk een van de primaire arbeidsvoorwaarden. Op je contract zul je altijd het brutoloon vinden, want je nettoloon hangt af van heel wat zaken waar je werkgever niet altijd invloed op heeft. Uiteraard is je salaris ook afhankelijk van het aantal uren per week dat je werkt. 

2. Arbeidsduur

Wat een volledige werkweek inhoudt verschilt per werkgever. Evenals het aantal vakantiedagen. Wat betreft dat laatste geldt er een minimum van twintig dagen per jaar op basis van een fulltime contract. Heb je vrienden weleens horen praten over extra vakantiedagen? Dan is de kans groot dat hun werkgever met arbeidsduurvermindering (ADV) werkt. Dit betekent dat je tijdens de week bijvoorbeeld een half uur per dag langer werkt zodat je extra ADV-dagen kan opnemen als vakantie.

3. Emolumenten

Emolu-wat? Dit zijn bijkomende inkomsten die buiten het normale salaris vallen. Denk hierbij aan interessante extraatjes zoals een auto van de zaak (met of zonder tankkaart), een sportschoolabonnement of een collectieve verzekering. Deze zaken horen thuis in je arbeidscontract, dus kijk zeker na of alles wat jullie zijn overeengekomen ook daadwerkelijk beschreven staat.  

4.Duurtijd contract

Tegenwoordig is de kans groot dat je werkgever je eerst een contract voor bepaalde tijd aanbiedt. Dat heeft niks te maken met het vertrouwen in jou, maar alles met de huidige economische stand van zaken. Wel is het belangrijk dat de duur van dat tijdelijke contract is vastgesteld. Net als eventuele voorwaarden voor het verkrijgen van een vast contract. 

5. Functieomschrijving

Lees goed na hoe je functie en takenpakket omschreven staan. Zo heb je een poot om op te staan – bijvoorbeeld tijdens een salarisonderhandeling – mochten je verantwoordlijkheden opeens flink toenemen of veranderen. Voor zowel jou als je werkgever is het handig om duidelijk en transparant te zijn over je taken.

6.Arbeidsreglement

Contracten stellen vaak ook dat je akkoord gaat met het arbeidsreglement, een document dat de werking en organisatie van het bedrijf beschrijft. Heb je dit nog niet gekregen, vraag het dan op. 

7. Verlofdagen

Zoals we al eerder benoemden, heb je volgens de wet recht op minimaal twintig vakantiedagen. Afhankelijk van de CAO waar je onder valt, of bij welk bedrijf je werkt, kan dit aantal hoger uitvallen. Daarnaast verschilt het bijvoorbeeld ook per werkgever of je een verhuisdag krijgt, hoeveel dagen je mee mag nemen naar een volgend jaar en of je vakantiedagen op moet nemen voor een doktersbezoek. Heel belangrijk om dit goed na te lezen dus. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

8. Opzegmogelijkheid

Dit is alleen van toepassing op contracten voor bepaalde duur, maar daarom niet minder belangrijk. Staat er geen opzegmogelijkheid vermeld in je contract voor bepaalde duur, dan kun je je contract voor afloop niet zomaar opzeggen zonder een hoge schadevergoeding te moeten betalen. Je werkgever is niet verplicht om een opzegmogelijkheid vast te stellen.

9.Pensioenregeling

Een pensioenregeling kan je ook als een extraatje beschouwen. Je werkgever is namelijk niet verplicht om hierin te voorzien. Is er een CAO van toepassing waarin wel een pensioenregeling is opgenomen, dan is je werkgever dit wel verplicht. Kijk dit zeker na en vermijd dat je zonder dat je het beseft geen pensioen opbouwt.

10. Betaling tijdens ziekte

Wat doorbetaling tijdens ziekte betreft, zijn er verschillende afspraken mogelijk. Soms zal in je contract staan dat je werkgever je de eerste twee dagen van je ziekte geen loon moet uitbetalen (loonvrije wachtdagen). Staat dit niet vermeld, dan krijg je wel minstens zeventig procent van je loon uitbetaald. Maar maak je geen zorgen, je komt nooit lager uit dan het minimumloon.

11. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)

Kijk goed na of je werkgever onder een collectieve arbeidsovereenkomst valt. En lees die CAO vervolgens goed door zodat je precies weet waar je en wel en geen recht op hebt. 

Laat je hoe dan ook niet van je stuk brengen door de kleine lettertjes of door een ogenschijnlijk mooi aanbod. Een contract is een officiële, bindende overeenkomst waar je niet zomaar onderuit kan. Zorg er dus voor dat je precies weet wat er in welke belangrijke clausule staat. Mooie bijkomstigheid: door specifieke en kritische vragen te stellen over de inhoud van je contract kom je – nog voordat je er werkt – geïnteresseerd en betrokken over! 

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je gelukkiger wordt op je nieuwe baan en groeit als professional? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

Meer blogposts...