Namen Onthouden

21 december 2014

Waar wij eerder al tips gaven om productief te blijven tijdens de laatste (december)loodjes, staan de feestdagen nu echt voor de deur.
Dit betekent niet alleen (welverdiende) vrije dagen, maar ook de gebruikelijk kerstdiners en nieuwjaarsborrels met collega's. Niets is natuurlijk vervelender dan wanneer je gezellig staat te borrelen en je de naam van je gesprekspartner bent vergeten. Robert Half geeft je daarom op de valreep vier tips zodat je iedereen kunt imponeren met jouw namenkennis:

Robin, Robin, Robin...

Herhaling is veruit de beste manier om namen te onthouden. Denk terug aan het leren van de tafels van vermenigvuldigingen op de basisschool. Het herhalen van informatie zorgt ervoor dat de informatie permanent wordt opgeslagen in het diepst van het geheugen.
Bonus: mensen houden van het horen van hun naam en geeft hen een goed gevoel!
Waarschuwing: overdrijven kan verkeerd overkomen.

Mnemoniek

Een andere truc is het observeren van iets over de persoon of de naam van de persoon dat u samen kunt koppelen in uw geest. Dit klinkt vreemd, maar het werkt echt. Voorbeeld: om Mark de Boer te onthouden, kunt u bijvoorbeeld denken aan een persoon in een overall met een hooivork.

Spellingscontrole

Vraag mensen hoe zij hun naam spellen. Deze truc werkt natuurlijk niet voor iemand met de naam Bob, maar in veel andere situaties kan het gesprek op gang brengen. Unieke naamspellingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot persoonlijke anekdotes, welke het onthouden van namen nog gemakkelijker maken.

Stel vragen

Het stellen van een vraag is niet alleen handig voor de "truc van herhaling", het geeft je ook meer informatie wat u kunt associëren met de persoon. Een simpele vraag als: "Wanneer ben jij begonnen met werken bij het bedrijf, Daan?" zou kunnen leiden tot een schat aan informatie over de rol van Daan in de organisatie en misschien zelfs tot een interessant achtergrondverhaal dat het onthouden van de naam gemakkelijker maakt.

 

Deze pagina delen