Maandag blijft populairste dag om te solliciteren

Maandag blijft populairste dag om te solliciteren

Robert Half ziet piek in sollicitaties na het weekend en een korter sollicitatietraject

  • Maandag populairste sollicitatiedag met bijna 1 op de 5 sollicitaties
  • Mei meest populaire maand, gevolgd door april en januari
  • Stijgende trend in het aantal sollicitaties via smartphone
  • Korter sollicitatietraject en de opkomst van vacatures voor 100% thuiswerken

Maandag, voor velen is het de minst leuke dag van de week. Toch beschouwen werkzoekenden het als de ideale dag om te solliciteren. Maar liefst één op de vijf sollicitaties wordt verstuurd op maandag. Dat blijkt uit een analyse van het gespecialiseerde recruitmentbureau Robert Half. Waar in 2019 de meeste sollicitaties in januari plaatsvonden, was mei het meest populair in 2020.

Net als in 2019, was maandag ook in 2020 de populairste sollicitatiedag. De eerste dag van de week is goed voor één op de vijf verstuurde cv’s (19,8%). Het weekend is overduidelijk minder geliefd onder sollicitanten met zaterdag (7,2%) als minst populaire dag, op de voet gevolgd door zondag (8,5%). Daarbij is het opvallend dat we de voorkeur geven aan solliciteren tijdens kantooruren, waarbij een derde solliciteert tijdens de lunchtijd.

De Nederlandse werkzoekende gaat voornamelijk op zoek naar een nieuwe uitdaging in mei (14,2%), gevolgd door april (13,9%) en januari (11,4%). Binnen die drie maanden wordt maar liefst een derde van alle cv’s uitgestuurd. In de laatste maanden van het jaar zijn we opvallend minder actief aan het solliciteren, met oktober (5,6%), september (5,0%) en november (4,4%) als minst populaire sollicitatiemaanden.

De coronacrisis heeft mensen aan het denken gezet. In de nasleep van de eerste lockdown werden er in april (13,9%) en mei (14,2%) opvallend meer cv’s uitgestuurd in vergelijking met 2019, toen respectievelijk 8,4% en 9,8% van alle sollicitaties.

“Reflectie en rust zijn voor velen belangrijke elementen voor een carrièreswitch. Vandaar dat we vaak januari als populaire maand zien voor sollicitaties. Echter toonde 2020 andere trends. Daar zagen we veel sollicitaties in april en mei. Dit toont wellicht ook de uitdagingen die we gezamenlijk hebben meegemaakt die maanden; het switchen naar thuiswerken, het lesgeven van kinderen. Uitdagende tijden zorgen namelijk ook voor een reflectie en een verschuiving van onze wensen en doelen, en daarbij een zoektocht naar een andere baan,” zegt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half.

Sollicitatie via smartphone in opmars

Hoewel 71,7% van de sollicitaties nog steeds via een computer verloopt, is er ook een stijgende trend in het aantal sollicitaties via een smartphone (27,3%) te zien. In 2019 was dat aandeel nog 24,3% ten opzichte van 74,1% via de computer.

“Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele devices om te solliciteren. Dat zien wij ook aan het aantal cv uploads op onze website. Deze stijgende trend laat zien dat het belangrijk is een toegankelijke mobiele website te hebben. Hierdoor is het aantrekkelijker voor nieuw talent om bij jouw bedrijf te solliciteren,” aldus Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half.

Nieuwe recruitmenttrends

Naast de eerdergenoemde sollicitatietrends ziet Robert Half ook een verschuiving in recruitmenttrends als gevolg van corona. Zo blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2021 dat het sollicitatietraject is ingekort, het aantal vacatures gericht op 100% thuiswerken toeneemt en sollicitatiegesprekken logischerwijs meer op afstand en via online tools plaatsvinden. Bovendien verwachten werkgevers in post-coronatijdperk nieuwe medewerkers te gaan werven met specifiek technische vaardigheden, om de interne technische skills gap als gevolg van het op afstand werken, op te vullen.

Over het onderzoek

De bevindingen kwamen tot stand na analyse van alle ontvangen cv’s via roberthalf.nl in de periode van 1 januari 2020 tot 19 december 2020 met behulp van Google Analytics. De resultaten van de tweede helft van de maand december zijn niet in de resultaten meegenomen, omdat er normaliter rond de feestdagen weinig sollicitaties plaatsvinden. Hierdoor heeft deze periode geen invloed op de resultaten.

Salarisgids 2021

Download onze Salarisgids 2021 voor de meest recente informatie over salarissen en voordelen in Nederland. De salarisgids bevat ook analyses van trends op de Nederlandse arbeidsmarkt en biedt informatie over meer dan duizenden functies op vlak van financiën en boekhouding en administratieve ondersteuning.

Over Robert Half

Robert Half, opgericht in 1948, is marktleider op het gebied van gespecialiseerde permanente en tijdelijke arbeidsbemiddeling. De groep telt meer dan 300 vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland is deze groep vertegenwoordigd door de volgende divisies: Accountemps; specialist in het uitzenden en detacheren van boekhoudkundig en financieel personeel, Robert Half Finance & Accounting; specialist in de werving & selectie van financiële specialisten, Robert Half Management Resources; bemiddelt interim-managers op strategisch, tactisch en operationeel niveau en OfficeTeam; gespecialiseerd in het plaatsen van administratieve en secretariële professionals op tijdelijke basis. In Nederland is Robert Half gevestigd in Amsterdam en Rotterdam.