Flexwerken komt productiviteit en creativiteit ten goede

14 juni 2015

Het Nieuwe Werken is langzaamaan voor veel bedrijven gemeengoed aan het worden: steeds meer medewerkers mogen zelf bepalen hoe, waar en wanneer zij hun werk doen. Uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, blijkt dat bijna een kwart (23%) van de Nederlandse HR-managers zegt dat thuiswerken de afgelopen drie jaar is toegenomen. Toch is deze stijging niet aanwezig in alle bedrijven: 42% geeft aan dat dit in hun organisatie ongeveer gelijk is gebleven en 27% spreekt zelfs van een daling binnen hun organisatie.

Wat zijn de effecten van thuiswerken/flexwerken?

  • De meerderheid van de Nederlandse HR-managers denkt dat flexwerken de productiviteit (52%) en creativiteit (41%) van medewerkers ten goede komt.
  • Communicatie (38%), samenwerking (36%) en de mogelijkheid om leiding te geven (36%) nemen volgens HR-managers juist meer af bij flexwerkers.

Wat is het effect van flexwerken op ?

  Stijging Daling Geen verandering
Productiviteit 52% 18% 31%
Creativiteit 41% 27% 33%
Communicatie 33% 38% 29%
Samenwerking 33% 36% 32%
Mogelijkheid om leiding te geven 27% 36% 39%

Bron: Onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Robert Half onder 200 Nederlandse HR-managers

“Flexibele werktijden en thuiswerken zijn de voorbije jaren in het bedrijfsleven uitgegroeid tot zeer populaire concepten”, vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. “Dergelijke flexibele arbeidsvormen - in de veronderstelling dat de functie zich hiertoe leent en dat het nodige IT-materiaal voorhanden is om thuis te werken – geeft medewerkers meer vrijheid om hun werk zelf in te delen wat positieve gevolgen lijkt te hebben voor de productiviteit en creativiteit. Een betere werk-privé balans is daarnaast ook steeds vaker een reden voor professionals om van baan te wisselen, wat ook verklaart waarom bedrijven hier meer en meer op inzetten.”

Meer weten over de voordelen van flexwerken voor werkgevers?          
Onze collega’s in België schreven er al eerder over op hun blog

Document: Flexwerken komt productiviteit en creativiteit ten goede

Deze pagina delen