Financiële Salarisgids 2014

15 oktober 2013

Financiële Salarisgids 2014: Risico op verlies van toppers door onvoldoende aandacht voor werk-prive balans

  • Balans werk en privé belangrijke rol in beloningsstructuur
  • Topprofessionals met ervaring blijken moeilijk te vinden, zegt 78% van de CFO’s
  • Samenwerken met collega’s belangrijkste vaardigheid bij werving financiële professionals

Amsterdam, 16 oktober 2013 – Bijna een kwart van de CFO’s (23%) verwacht de salarissen van medewerkers te verhogen in het komende jaar. Om een aantrekkelijke werkgever te blijven, is het echter voor bedrijven belangrijk verschillende onderdelen van de beloning goed op orde te hebben. Veel werknemers hechten waarde aan een goede balans tussen werk en privé, zo blijkt uit de Financiële Salarisgids van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële professionals en administratief ondersteunend personeel. Flexibele werkuren zijn momenteel een van de meest populaire secundaire arbeidsvoorwaarden. Een jaar geleden werd er nog voorkeur gegeven aan een auto van de zaak of een laptop en smartphone.

“Medewerkers zijn in de laatste jaren meer prioriteit gaan geven aan een goede balans tussen werk en privé,” licht Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, toe. “De ervaring leert dat een betere werk-privé verdeling, na betere carrierekansen, de belangrijkste reden is dat financiële professionals van baan veranderen. Bedrijven moeten zich daarvan bewust zijn en kijken hoe zij hierop kunnen inspelen om geschikte medewerkers aan te trekken en het eigen personeel te behouden. Anders lopen zij het risico dat potentiële en huidige medewerkers voor een aanbod van een ander bedrijf kiezen.”

Specifieke financiële functies zijn moeilijk te vullen
Voor een overgrote meerderheid (78%) van CFO’s en financieel directeuren is het een uitdaging om goede financiële professionals te vinden, bijvoorbeeld op het gebied van financial controlling, financial/business analysis en interne audit. Hierbij is er een duidelijk verschil tussen het MKB en grootbedrijven: bij grotere bedrijven is er vaak behoefte aan senior professionals met meer gespecialiseerde ervaring, waar in het MKB behoefte is aan goede allrounders.
“Vooral bij functies die lastig te vervullen zijn, moet zorgvuldigheid hand in hand gaan met snelheid,” vertelt Stephan Renken. “Vanwege het onzekere en veranderlijke economische klimaat zijn bedrijven op zoek naar flexibele oplossingen; ze zoeken kandidaten die onmiddelijk kunnen bijdragen aan de doelstellingen. We zien een trend waarin bedrijven steeds vaker tijdelijke medewerkers inhuren om hen te helpen in drukke periodes of omdat zij specifieke kennis hebben die er op dat moment niet in huis is. ”

Financiële Salarisgids 2014: Steeds strengere eisen aan financiële professionals
De jaarlijkse Financiële Salarisgids van Robert Half biedt een uitgebreid overzicht van de salarissen van financiële professionals en daarnaast inzichten in beloning en trends op de arbeidsmarkt voor finance- en accountingprofessionals. Belangrijke trends in de sector zijn internationalisering, aanscherping van de regelgeving en digitalisering/ automatisering. Als het gaat om gevraagde kennis, vaardigheden of eigenschappen van financiële professionals, noemt een derde (33%) van de CFO’s en financieel directeuren teambuilding en samenwerken met collega’s. Als kandidaten kunnen aantonen dat ze over deze vaardigheden beschikken, hebben zij in het selectieproces een voorsprong.

Download de Salarisgids hier en bekijk alle salarissen, lees meer over trends in beloning en werving en de verwachtingen over werk en beloning van verschillende generaties.

Document: Bekijk hier het volledige persbericht

Deze pagina delen