CFO’s verdeeld over het stijgen van kansen voor vrouwen in financiële functies

26 maart 2014
  • 50% van de CFO’s: kansen voor vrouwen in financiële functies toegenomen
  • Ten opzichte van tien jaar geleden is er volgens 44% van de CFO’s geen verandering in de kansen voor vrouwen
  • Financiële achtergrond belangrijk voor doorgroeien naar een topfunctie in raad van bestuur

Amsterdam, 27 maart 2014 – CFO's verschillen flink van mening over de kansen voor vrouwen om hogerop te komen. De helft van de Nederlandse CFO’s vindt dat vrouwen meer doorgroeimogelijkheden hebben in vergelijking met 10 jaar geleden. Echter, anderen (44%) zien geen verandering. Nederlandse CFO’s zijn hierover duidelijk minder positief dan in andere landen, binnen en buiten Europa. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële professionals en administratief ondersteunend personeel. Om door te groeien naar de top blijkt een financiële achtergrond zeer belangrijk, dit biedt dus kansen voor ambitieuze vrouwen. Volgens 75% van de CFO’s vergroot dit de kans op een functie in de raad van bestuur significant.

Uit het onderzoek van Robert Half blijkt dat de helft van de ondervraagde CFO’s meer doorgroeimogelijkheden ziet voor vrouwen in financiële functies in vergelijking met tien jaar geleden. Daarentegen geeft 44% aan dat zij geen verandering met tien jaar geleden zien en zegt 6% zelfs dat de kansen zijn afgenomen. Opvallend is dat CFO’s in Nederland minder positief zijn in vergelijking met andere landen. Zowel in Zwitserland, Oostenrijk als Duitsland zijn de CFO’s positief over de positie van vrouwen. Zo geeft 69% van de Zwitserse CFO’s aan meer groeikansen te zien voor vrouwen in vergelijking met tien jaar geleden. In Oostenrijk is dit 61% en Duitsland 60%. In Azië, Zuid-Amerika en Oceanie ligt dit percentage nog hoger (75% tot 80%).

“Het verschil tussen Nederland en de andere landen is opvallend. Maar ook de verschillende meningen van de Nederlandse CFO’s laten zien dat er nog steeds werk aan de winkel is om de loopbaankloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat doorgroeimogelijkheden afhankelijk zijn van de kennis die iemand bezit, of het nu om een man of een vrouw gaat” zegt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland.

Financiële achtergrond vergroot kansen
Uit onderzoek blijkt dat een financiële achtergrond een belangrijke voorwaarde is bij kandidaten voor topfuncties. Deze kennis zorgt voor meer doorgroeimogelijkheden, zowel bij mannen als vrouwen. 75% van de CFO’s stelt dat een achtergrond in finance en accounting iemands kansen vergroot op een aanstelling in de raad van bestuur van een bedrijf.

“De financiële afdeling en de positie van de CFO is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden binnen bedrijven. Ook voor hogere functies die niet per se financieel van aard zijn, is inzicht in het financiële plaatje een belangrijke eis geworden. We zien dat bedrijven steeds vaker kiezen voor bestuursleden die deze financiële taal spreken,” aldus Stephan Renken.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Over de Robert Half Personeelsbarometer
De onderzoeksresultaten in de ‘Personeelsbarometer 2014’ zijn gebaseerd op de Workplace Survey, het grootschalig internationaal onderzoek van Robert Half wat jaarlijks onder financieel managers en financieel directeuren wereldwijd wordt gehouden. Dit onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau, bij meer dan 2.000 professionals uit 15 landen: Australië, België, Brazilië, Chili, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Dubai, Hong Kong, Italië, Nederland, Singapore, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland werden voor dit onderzoek 200 CFO’s en financieel directeuren ondervraagd.

Over Robert Half International
Robert Half International, opgericht in 1948, is marktleider op het gebied van gespecialiseerde permanente en tijdelijke arbeidsbemiddeling. De groep telt meer dan 350 vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland is deze groep vertegenwoordigd door de volgende divisies: Accountemps; specialist in het uitzenden en detacheren van boekhoudkundig en financieel personeel, Robert Half Finance & Accounting; specialist in de werving & selectie van financiële specialisten, Robert Half Management Resources; bemiddelt financiële interim-professionals op strategisch, tactisch en operationeel niveau en OfficeTeam; gespecialiseerd in het plaatsen van administratieve en secretariële professionals op tijdelijke basis. In Nederland is Robert Half gevestigd in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam.

Kijk voor meer informatie op www.roberthalf.nl.

Document: CFO’s verdeeld over het stijgen van kansen voor vrouwen in financiële functies

Deze pagina delen