Aantal thuiswerkvacatures in Nederland stijgt met 122%

Het aantal vacatures waarbij gedeeltelijk of fulltime thuiswerken mogelijk is op lange termijn, is flink toegenomen! Rekruteringsspecialist Robert Half stelt op basis van een recent onderzoek een aanzienlijke stijging van 122% vast. 

Het aantal vacatures waarbij gedeeltelijk of fulltime thuiswerken mogelijk is op lange termijn, is flink toegenomen! Rekruteringsspecialist Robert Half stelt op basis van een recent onderzoek een aanzienlijke stijging van 122% vast. Daarnaast is er een toenemende vraag naar specifieke vaardigheden voor administratieve en financiële profielen.

"We zien dat de pandemie het thuis- en hybride werken in een stroomversnelling heeft gebracht. Bij Robert Half merken we dat hierdoor ook andere prioriteiten worden gesteld bij het werven van nieuw personeel. Zo neemt de vraag naar flexibiliteit en aanpassingsvermogen (AQ) toe, maar ook soft skills en technologische vaardigheden worden steeds belangrijker geacht nu de digitale transformatie zijn intrede heeft gedaan. Thuiswerken vergt nou eenmaal een andere mindset en vaardigheden”, aldus Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half.

Uit onderzoek in samenwerking met Burning Glass Technologies blijkt dan ook:

 • Dat het totaal aantal Nederlandse vacatures voor thuiswerken de afgelopen maanden met 122% is gestegen in vergelijking met de periode vóór COVID-19
 • Dat de groei van “remote” werken vooral sterk is in de sectoren Finance & Accounting (+123%) en administratie (+264%).
 • Er een toenemende vraag in vacatures is voor administratieve profielen met technische/financiële vaardigheden:
  • HR Professionals die financiële inzichten hebben (+111,7%)
  • Administratieve profielen die financiële analyses kunnen maken (+80,3%)
  • Administratieve profielen die kennis hebben van boekhouden (+31,9%)
  • Algemene assistants die data kunnen verwerken (+47,4%)
 • Er bovendien een toenemende vraag te zien is in vacatures voor financiële profielen met soft skills, zoals werken in teams, klanten bijstaan en creatief kunnen denken:
  • Financial Analysts die creatief kunnen meedenken (+32,8%)
  • Accountants die klantgericht kunnen werken (+10,4%)

"Door remote werk zien we dat werkzoekenden ook bereid zijn om soms verder te reizen om één of twee dagen op kantoor te werken. Dit biedt werkgevers de mogelijkheid om uit een grotere pool van talent te kiezen voor het werven van nieuw personeel. Bovendien kan het interessant zijn voor de werkgever als een bedrijf meerdere vestigingen heeft en de werknemer hierin flexibel is”, zegt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half."

Over het onderzoek

Verschuivingen in de mogelijkheid tot thuiswerken in Nederland werden geanalyseerd voor de periodes juni '19 - februari '20 en maart '20 - november '20 op basis van beschikbare online vacatures. Deze analyse werd uitgevoerd door Burning Glass Technologies in januari 2021. "Thuiswerk" vacatures werden door Burning Glass Technologies gedefinieerd als alle online vacatures die remote telewerk/thuiswerk vermeldden in welke vorm dan ook.