14% meer vacatures: de Nederlandse arbeidsmarkt leeft weer op

De Nederlandse arbeidsmarkt is duidelijk aan een opleving begonnen. Tussen het eerste en tweede kwartaal van 2021 is het aantal vacatures met maar liefst 14% toegenomen. Dat blijkt uit inzichten van recruitmentbureau Robert Half. 

De Nederlandse arbeidsmarkt is duidelijk aan een opleving begonnen. Tussen het eerste en tweede kwartaal van 2021 is het aantal vacatures met maar liefst 14% toegenomen. Dat blijkt uit inzichten van recruitmentbureau Robert Half. Het percentage duidt op meer vertrouwen in een najaar dat in het teken staat van economische groei.

En crisis of niet, er zijn nog steeds minder kandidaten dan vacatures. Want dat is het wonderlijke: de coronacrisis was een van de eersten waarin de zoektocht naar talent niet is stilgevallen. Opvallend veel bedrijven die in de problemen kwamen, hebben zichzelf opnieuw weten uit te vinden: denk aan het restaurant dat op take-away overstapte of de boetiek die een webshop begon. Werkgevers zullen daarom extra slagvaardig moeten zijn in hun sollicitatieprocedures, want de ‘war for talent’ woedt nu heviger dan ooit: de juiste kandidaten zijn schaars en er is veel aanbod.

De groei in het aantal vacatures zit vooral in de logistiek, de maakindustrie en de sector van consumentenproducten. Deze sectoren zaten ook vóór de crisis al in de lift. De uitdagingen van de crisis hebben de positie van deze branches alleen maar versterkt.

“Je ziet dat de maatschappij de keuze wil hebben tussen online en fysiek shoppen. Zonder webshops zullen traditionele bedrijven omzet verliezen. Maar voor de uiteindelijke producenten en vervoerders van goederen maakt die keuze eigenlijk niet uit. Wat wordt besteld, moet ook worden aangevoerd. En wat wordt aangevoerd, wordt ook ergens gemaakt”, aldus Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half.

Tegelijkertijd is het voor kandidaten belangrijk om een positieve houding te hebben en bereid te zijn om bij te leren of om te scholen. Vooral de vraag naar kandidaten die beschikken over soft skills, zoals probleemoplossend denken, creativiteit, sociale vaardigheden en samenwerken neemt toe binnen de alsmaar sneller ontwikkelende digitale samenleving.

“Het wordt een uitdaging voor werkgevers om hun sollicitatieprocedures vlot te laten verlopen. Kandidaten wachten niet op een reactie, maar zoeken verder als ze niet snel iets horen. Tegelijk is het zaak om werkzoekenden te interesseren die inmiddels die digitale vaardigheden wel hebben, maar zich nog moeten openstellen voor een baan die in de lift zit, in een sector waarin ze eerder wellicht niet zochten”, zo stelt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half.