Wat je moet weten over quiet quitting

Geplaatst door Robert Half on 06/10/2022
Geschatte leestijd: 3 minuten

Je hoorde de afgelopen periode waarschijnlijk al wel eens van de term ‘quiet quitting’? Het begrip duikt steeds vaker op in conversaties over bedrijfsomgevingen. In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft de term ‘quiet quitting’, wat letterlijk vertaald kan worden als ‘stil ontslag’, niets te maken met ontslag nemen. We leggen je uit waar het over gaat.

Quiet Quitting – een trend die momenteel wereldwijd in de schijnwerpers staat. De term lijkt te verwijzen naar iemand die op het punt staat om ontslag te nemen, maar er zit heel wat meer achter. Quiet quitting slaat eigenlijk op een manier om werk en privé beter van elkaar te scheiden en de grenzen duidelijker af te bakenen. Om 18.00 de computer onherroepelijk afsluiten, enkel doen wat er in de functiebeschrijving staat, en meer tijd doorbrengen met het gezin. Het zijn typische voorbeelden die gebruikt worden om deze trend te verklaren. Eigenlijk gaat het nog verder dan dat: de essentie is dat werknemers een betere levenskwaliteit ervaren en hun prioriteiten herbekijken.

Een video die viraal ging op TikTok, het populairste socialemedianetwerk bij jongeren, vormde de basis voor de trend. In de video over ‘quiet quitting’ zei de TikTok-gebruiker het volgende: “Quiet quitting gaat niet om stoppen met werken. Het gaat om stoppen met té veel te werken. Je voert nog steeds je taken uit, maar je ziet je werk niet langer als je leven. Dat is immers de realiteit, en je waarde als persoon wordt niet bepaald door hoe hard je werkt."

Dit concept is dus eigenlijk een kritiek op de ‘overwerkcultuur’. Niet geheel onbelangrijk, in een periode waarin geestelijke gezondheid volop in de belangstelling is komen te staan, verschijnselen als burn-out en bore-out bedrijven wakker geschud hebben, en werknemers de voordelen van de flexibele werkvormen omarmt hebben voor een betere work-life balance. Quiet quitting kan er op wijzen dat werknemers het beu zijn om te veel te werken en er te weinig voor in de plaats te krijgen. Niet verwonderlijk dus dat ‘quiet quitting’ zelfs kan uitmonden in vrijwillig ontslag en het verloop vergroten.

De generationele impact

Het fenomeen wordt toegeschreven aan Generatie Z, een generatie jongeren die veel kritischer is dan de Millennials die hen voorgingen, en die zich sterk identificeert met de waarden van de bedrijven waar ze werken en waarvan ze producten en diensten consumeren. Zij stellen in sollicitatiegesprekken dan ook meer vragen over de bedrijfscultuur en -ethiek. Tegelijkertijd hechten ze ook enorm veel waarde aan het leven buiten de werkvloer.

Het zijn overigens ook niet enkel de jongeren die kritischer geworden zijn. Werknemers van alle leeftijden hebben kunnen proeven van de voordelen van flexibiliteit en thuis werken en willen dan ook liever geen stap terug zetten. Ze zoeken heel bewust naar de beste manieren om hun work-life balance zo optimaal mogelijk te houden. Werkgevers doen er dan ook goed aan om open te staan voor die flexibiliteit, anders gaan ze hopeloos achterop raken in de strijd om talent.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...