Waarom de bedrijfscultuur van je volgende baan minstens zo belangrijk is als salaris

Geplaatst door Robert Half on 27/05/2021

Of je nu voor een kleine of grote onderneming werkt, de bedrijfscultuur heeft veel impact op je werktevredenheid – en op lange termijn je carrière. Maar geen twee bedrijven zijn hetzelfde, en dat geldt ook voor de organisatiecultuur. Weten wat een bedrijfs- of organisatiecultuur precies is, en hoe je erachter komt of die bij jou past? Lees snel verder. 

Wat is bedrijfscultuur?

De bedrijfscultuur is de verzameling normen en waarden die een organisatie uitdraagt. Al dan niet vertaald naar een beleid en werkomstandigheden die voor het hele bedrijf gelden. Dit kan zo formeel zijn als een geschreven missieverklaring of zo informeel als een regelmatig praatje bij de koffiemachine. Zelfs de allerkleinste bedrijfjes hebben – al dan niet bewust – een organisatiecultuur.

Werken voor een bedrijf met een organisatiecultuur die past bij jouw persoonlijkheid en manier van werken, stimuleert creativiteit en productiviteit. Zo zorgt een goede match ervoor dat jij je beste werk kunt produceren en kunt doorgroeien. En belangrijker nog: dat je elke dag met plezier naar je werk gaat. Is die match er niet? Dan wordt je baan al snel een sleur – of erger... Overweeg je dus een baanaanbod, let dan ook goed op de werkomstandigheden bij je mogelijke nieuwe werkgever en kijk of die bij je passen. Want uiteindelijk is dit minstens zo belangrijk als je loon. 

De pijlers van een bedrijfscultuur

Om te kunnen beoordelen of een bedrijfscultuur bij je past, moet je weten wat de belangrijkste onderdelen zijn. Misschien vind jij overuren geen probleem, maar kun je gebrekkig management niet uitstaan. Of ben je op zoek naar een baas die een goede werk-privébalans belangrijk vindt, of wil je het liefst werken voor een bedrijf met dezelfde idealen als jij en collega’s die op dezelfde manier in het leven staan. Bedrijfscultuur bestaat dus uit verschillende onderdelen. Neem de volgende aspecten van de werkplek zeker mee voordat je een contract ondertekent. 

1.    Werktevredenheid

Hoe tevreden zijn de huidige werknemers? Zijn ze loyaal aan en hebben ze respect voor het bedrijf? Check reviews op platformen als Glassdoor en LinkedIn om te kijken wat huidige en voormalige werknemers zeggen.

2.    Werk-privébalans

Hoe gaat het management om met de werk-privébalans? Hanteert men bepaalde werktijden of wordt er verwacht dat je regelmatig overuren maakt? Zijn er flexibele werktijden of mogelijkheden tot thuiswerken? Behoren parttime werken en een duobaan (met een collega afwisselend en volgens een schema dezelfde functie uitoefenen) tot de mogelijkheden? Krijg je extra verlofuren voor de overuren die je maakt? Of zijn er misschien extra’s zoals kinderopvang?

3.    Samenwerking en productiviteit

In een goede organisatiecultuur waarderen teamleden samenwerking en zijn ze hier ook sterk in. Daarvoor is op alle niveaus duidelijke, transparante en eerlijke communicatie nodig. Spreekt de persoon die je sollicitatiegesprek afneemt met respect over zijn of haar werknemers? Zijn de doelstellingen duidelijk? Beschikt het personeel over alles wat zij nodig hebben om succes te kunnen boeken?

4.    Voorbeeldig leiderschap

Een bedrijf moet verenigd zijn door een aantal normen, waarden en doelen die productiviteit en innovatie ondersteunen. Allemaal zaken die beginnen bij het management. Zoek naar signalen waaruit blijkt dat het management vasthoudt aan de bedrijfswaarden. Vertrouwen de managers hun werknemers beslissingsrecht toe? Neemt iedereen – ook managers – verantwoordelijkheid voor zijn taken

5.    Effectieve werkomgeving

De werkruimte is een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur en heeft heel wat invloed op hoe je je werk doet. Of de sfeer nu los is – waarbij je bij wijze van spreken je hond mee naar kantoor neemt en ‘s middags een potje pool speelt – of het eerder gaat om een serieuzere omgeving, verzeker jezelf ervan dat je er comfortabel kunt werken. Want hoe je het ook wendt of keert, je zult hier een aanzienlijk deel van je tijd doorbrengen – dus kun je er maar beter voor zorgen dat je het er naar je zin hebt.
 
Op zoek naar een goede match?

Meer blogposts...