In vijf stappen naar een duurzame carrière

Geplaatst door Robert Half on 14/05/2022

Duurzame carrières zijn niet alleen voordelig voor de werknemer, ze zijn ook de motor van een goed draaiende economie en samenleving. Daar zijn experts het over eens. Maar wat is een ‘duurzame carrière’ precies? En wat kan je zelf doen om een duurzame carrière op te bouwen?

Wat is een duurzame carrière?

Een duurzame carrière houdt in dat jij als werknemer je gemakkelijk kan aanpassen aan een veranderende arbeidsmarkt en kan blijven presteren op de lange termijn. Zo help je je werkgever en de overheid om competitief te blijven in een onvoorspelbare en snel veranderende bedrijfswereld.

Hoe bouw je een duurzame carrière op?

Een duurzame carrière opbouwen, doe je door je te focussen op vijf gebieden:

  • Creëer een vertrouwensband

Een omgeving waar je open kan communiceren en waar er goed vertrouwen is tussen werknemer en werkgever, dat is de perfecte basis voor een duurzame carrière. Durf dus in gesprek te gaan met je manager, heb het lef om zaken te bespreken en maak je verwachtingen duidelijk. Doe dit wel altijd op een professionele manier en sta open voor feedback.

  • Werk aan je employability of inzetbaarheid

Jouw employability heeft te maken met de manier waarop je bij je huidige werkgever ingezet kan worden, of hoe snel je een nieuwe baan kan vinden. Dat heeft enerzijds te maken met je houding op het vlak van altijd blijven leren: reskilling en upskilling. Jezelf omscholen of bijscholen, is absoluut noodzakelijk als je een duurzame carrière wilt opbouwen. Onze arbeidsmarkt is immers continu in beweging. Anderzijds is ook een groot aanpassingsvermogen of AQ (adaptability-quotiënt) onmisbaar als je op de lange termijn wilt meedraaien op de arbeidsmarkt. Hoe reageer je op onvoorziene omstandigheden? Denk je vooral in problemen of in oplossingen? En hoe creatief zijn die oplossingen dan?

  • Goed presteren

Wie op de lange termijn relevant wil blijven binnen de organisatie of op de arbeidsmarkt, moet natuurlijk goed presteren. Ook dat vereist vaardigheden en kennis die volledig up to date zijn. Daarbij mogen zeker de soft skills niet vergeten worden, zoals leiderschap, communicatievaardigheden en doorzettingsvermogen. De medewerker die soft en hard skills combineert, staat op het verlanglijstje van elke moderne werkgever.

  • Werk-privébalans

Vergis je niet: een duurzame carrière opbouwen, betekent niet dat je slechts met je werk bezig bent. Alleen als je af en toe ontspant en tijd maakt voor familie en vrienden, kan je immers op de lange termijn goed blijven presteren op het werk. Druk dus zeker af en toe even op de pauzeknop.

  • Gezondheid

Je fysieke en mentale gezondheid vormen de bouwstenen voor een duurzame en levendige carrière. Alleen zo kan je omgaan met de veeleisende werkomgeving van vandaag de dag. Eet dus gezond en beweeg voldoende. Plan ook voldoende rustmomenten voor jezelf in waarbij je je hoofd even helemaal leeg kan maken.

Als je deze vijf punten op de lange termijn realiteit kunt maken, ben je absoluut verzekerd van een duurzame carrière.

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Het is belangrijk om te weten dat een duurzame carrière opbouwen niet alleen jouw verantwoordelijkheid is. De overheid en werkgevers moeten er het juiste kader voor opstellen. Zij halen er immers ook voordeel uit: door het ondersteunen in de opbouw van duurzame carrières stijgt hun competitieve niveau.

Zo moet de overheid investeren in het levenslang leren en zorg dragen voor de juiste ontwikkelingsmogelijkheden voor burgers. Ook het implementeren van wetgeving die werknemers beschermt, het opzetten van ondersteuningsmechanismen en het aanbieden van een goede gezondheidszorg zijn essentiële overheidstaken.

Ook werkgevers moeten hun medewerkers ontwikkelingskansen bieden, evenals ondersteuning om met persoonlijke problemen om te gaan. Bovendien is het de taak van de werkgever om te controleren op een gezonde werk-privébalans. Je leest er meer over in dit artikel.

Meer blogposts...