Salaris bespreken met collega’s: terecht taboe of niet?

Geplaatst door Robert Half on 13/06/2019
Geschatte leestijd: 2 minuten

Salaris bespreken met collega’s: terecht taboe of niet?

  1. Bedrijven zijn terughoudend
  2. Het salaris van jongeren versus ouderen
  3. Dezelfde functie, ander salaris

Een medewerker van Google nam ooit het initiatief om de salarissen binnen het bedrijf openbaar te maken. Ze plaatste haar loon in een spreadsheet en nodigde haar collega’s uit om hetzelfde te doen. Het resultaat? Vijf procent (oftewel 2.800 medewerkers) volgde haar voorbeeld en vulde zijn salaris in. Het management was not amused. Het is een uitzonderlijk verhaal dat heel wat stof deed opwaaien. En niet alleen binnen de bedrijfsmuren van Google, want er rust in de meeste bedrijven nog altijd een taboe op het onderwerp ‘het salaris van collega’s’. Is dat eigenlijk wel terecht?      

Bedrijven zijn terughoudend

Weet jij wat je collega verdient? De kans is klein. Salarissen zijn in de meeste organisaties geen open boek en transparantie vanuit het management is doorgaans ver te zoeken. Bedrijfsleiders en hr-managers hebben ook liever niet dat collega’s van elkaar weten hoeveel ze verdienen. Dat kan namelijk voor opschudding en conflicten zorgen.

Bovenstaand scenario geldt niet voor alle organisaties. In sommige gevallen worden er looncategorieën gehanteerd die aan ervaring en competenties zijn gekoppeld, zoals in cao’s. Bovendien is het afhankelijk van de bedrijfscultuur: in organisaties met een open en transparante cultuur zijn salarissen vaak minder taboe. 

Het salaris van jongeren versus ouderen

Toch is en blijft praten over salarissen voor veel werknemers een delicate kwestie. Jonge werknemers staan vaak meer open om het over hun loon te hebben, terwijl oudere collega’s doorgaans gereserveerder zijn en dit beschouwen als een privéaangelegenheid. Heb je een vertrouwensband met een collega? Dan kun je best het gesprek aangaan, hoewel enige terughoudendheid hierin ook dan geen overbodige luxe is. 

Dezelfde functie, ander salaris

Verdient een collega meer dan jijzelf? Houd je in om daarmee naar je manager te stappen om een hoger salaris los te krijgen. Je maakt namelijk niet echt een goede beurt door die gevoelige informatie in je eigen voordeel te gebruiken. Bovendien is de vraag ook wat het loonbeleid is binnen je bedrijf. 

Het zou kunnen dat een collega met dezelfde functietitel meer verdient. Niet leuk om te horen, maar laat het je niet meteen demotiveren. Je salaris is namelijk afhankelijk van veel factoren: ervaring, verantwoordelijkheid, competenties, evolutie van je startsalaris, anciënniteit, etc. Bovendien wordt salaris vaak bepaald op basis van ervaring, verantwoordelijkheid en competenties. Bekijk altijd het volledige plaatje. Houd bijvoorbeeld rekening met bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een telefoon of auto van de zaak. Zaken die niet meetellen als salaris, maar wel degelijk waardevol zijn in een baan. 

Benieuwd naar de loonschalen in finance & accounting en administratie? Ontdek onze Salarisgids 2023.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management in Nederland.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat je een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of jouw loopbaan vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met kantoren in Amsterdam en Rotterdam, en kan jouw helpen waar en wanneer je dat nodig hebt.

Meer blogposts...