Hoe komt het dat mijn collega bruto evenveel verdient, maar netto meer?

Geplaatst door Robert Half on 10/11/2019
Geschatte leestijd: 2 minuten

De generatie van nu praat vaker openlijk over salarissen dan vroeger. Toch heb je het meestal over je brutosalaris en niet over wat je netto precies overhoudt. Bespreek je dit wel, dan kom je er soms achter dat je collega bruto evenveel verdient, maar netto meer overhoudt. Hoe kan dat? Dat leggen we je graag uit in deze blogpost.

Hoe wordt je nettosalaris berekend?

Maar eerst: hoe wordt je nettosalaris eigenlijk berekend? Ten eerste bepaal je of je fulltime (100 procent) of parttime werk (en welk percentage daar dan bij hoort). Met de uitkomst hiervan verreken je nog extra factoren. Zo mag je hier eventuele reiskostenvergoeding en premies bij optellen. Maar je moet ook een aantal zaken van je salaris aftrekken, zoals loonheffingskorting, inhouding bijdrage zorgverzekeringswet en een auto van de zaak. Precies weten wat je aan het eind van de maand overhoudt? Bereken het met een salariscalculator.

Factoren van invloed op je nettosalaris

Naast netto-elementen die vanzelfsprekend invloed hebben op je salaris, zijn een aantal basisfactoren die invloed hebben op je nettosalaris. Zo zijn er bruto-bedragen of bijtellingen, dus loon in natura en niet in de vorm van geld. De volgende kunnen bijvoorbeeld ook invloed hebben op je nettosalaris:

 • Je geboortejaar;
 • Of je wel of geen loonheffingskorting toepast;
 • Of je bonussen, onkostenvergoeding, reiskostenvergoeding of andere vergoedingen krijgt;
 • Wat voor pensioenpremie je betaalt (die weer afhankelijk kan zijn van je leeftijd);
 • Of je een auto van de zaak rijdt.

Je salaris vergelijken?

In onze Salarisgids vind je de gemiddelde salarissen voor finance & accounting en administratie. Met de gegevens uit de Salarisgids vergelijk je jouw salaris met de gangbare salarissen van concullega’s met dezelfde functie. Deze salarisschalen zijn uitgedrukt in brutoloon. In salarisonderhandelingen gebruikt men het brutosalaris als referentie, omdat het nettosalaris – zoals hierboven uitgelegd is – voor iedereen verschillend is.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Een laatste tip: staar je niet blind op het nettosalaris, want secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook een vorm van vergoeding. Denk aan:

 • Laptop en/of tablet;
 • Smartphone (met abonnement);
 • Fiets of auto van de zaak en tankkaart;
 • Onkostenvergoeding;
 • Reiskostenvergoeding;
 • Lunch of maaltijden;
 • Flexibele werkuren en locaties;
 • Extra opleidingen;
 • Extra vakantiedagen.

Bij sommige bedrijven kun je zelf je secundaire arbeidsvoorwaarden samenstellen. Dat kan heel interessant zijn, omdat je als werknemer zo zelf kunt kiezen wat je belangrijk vindt. Misschien heb je niets aan een auto van de zaak of fietsenplan en wil je het dus liever uitbetaald krijgen in de vorm van extra vakantiedagen.

Lees hier wat secundaire arbeidsvoorwaarden waard zijn.

Ontdek onze Salarisgids en ga goed voorbereid naar je salarisonderhandeling.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat je een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of jouw loopbaan vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met kantoren in Amsterdam en Rotterdam, en kan jouw helpen waar en wanneer je dat nodig hebt.

Meer blogposts...