Een nieuwe baan: 6 tips voor je salarisonderhandeling

Geplaatst door Robert Half on 29/04/2019
Geschatte leestijd: 3 minuten

Je hebt gesolliciteerd op die ontzettend leuke functie en je krijgt de beste reactie die je had kunnen krijgen: een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Nu is het salaris natuurlijk niet het belangrijkste gespreksonderwerp. Maar het zou fijn zijn als je er op dat gebied wel op vooruitgaat in een nieuwe baan. Toch? Daarom: zes tips voor je salarisonderhandeling.

1. Kies het juiste moment

De salarisonderhandeling begint met het kiezen van het juiste moment. En dat is niet al in het eerste gesprek. In deze ronde is het juist zaak dat je ontdekt of de functie is wat je voor ogen had en of de bedrijfscultuur bij je past. Soms vermeldt de vacaturetekst een indicatie van het salaris voor deze baan, bijvoorbeeld in de vorm van een cao-schaal. Is dat niet het geval en heb je dus geen idee wat je kunt verwachten? Dan is het aan het einde van het eerste gesprek een mooie gelegenheid om te vragen naar een salarisindicatie. Want als je weet dat jullie ideeën hierover mijlenver uit elkaar liggen, kun je dit meenemen bij je beslissing om wel of niet door te gaan met het sollicitatieproces. Maar onthoud dat ernaar vragen iets anders is dan erover onderhandelen. Dat moment komt pas als de werkgever heeft laten weten jou wel te zien zitten.

2. Weet wat een redelijk salaris is

Je wilt bij je salarisonderhandeling natuurlijk beslagen ten ijs komen. Veel te hoog inzetten, is gevaarlijk – je moet immers nog waarmaken dat je dat bedrag waard bent. Maar neem je een veel te laag bedrag als uitgangspunt voor de onderhandeling, dan is dat zonde. Wat redelijk is, hangt onder meer af van je ervaring met het werk waarvoor je solliciteert. Zo heb je als starter nog niet veel in te zetten. Doe daarom altijd gedegen vooronderzoek. Valt de functie binnen een cao? Onthoud dan dat er over de schaal niet te onderhandelen valt, wél over de trede waarin je instroomt. Ben je niet gebonden aan een cao, dan ga je zelf op zoek. Vraag bijvoorbeeld collega’s of oud-studiegenoten in vergelijkbare functies in welke range je het moet zoeken. Of raadpleeg onze Salarisgids voor een objectief beeld van gangbare salarissen voor de betreffende functie.

3. Zeg niet meteen ja

Er zullen maar weinig werkgevers zijn die je meteen een definitief bod doen. Ga daarom nooit akkoord met het eerste voorstel – ook niet als het bedrag véél hoger is dan je had verwacht. Naast het feit dat je er nóg meer uit kunt halen, zegt direct akkoord gaan iets over hoe strijdlustig je bent. Als je nu laat zien dat je bereid bent je ergens hard voor te maken, kun je daar later in je functie nog weleens van profiteren. 

4. Zeg niet meteen nee

Dat je niet meteen ja moet zeggen, betekent niet automatisch dat je dan maar keihard nee moet roepen. Want het laatste wat je wilt, is een onprettige situatie creëren, waarin jij bij je standpunt blijft en verwacht dat je werkgever naar jou toe komt. Realiseer je dat het bij een salarisonderhandeling de bedoeling is om elkaar ergens in het midden te vinden. Geef dus een gefundeerde reactie: laat weten dat je zelf méér in gedachten had dan het geboden bedrag en waarom. Houd de stemming in ieder geval altijd positief.

5. Wees eerlijk over je huidige salaris

Over de volgende tip kunnen we heel kort zijn: eerlijkheid duurt het langst. Als een potentiële werkgever je vraagt wat je in je huidige baan verdient, kan de verleiding groot zijn een hoger bedrag te noemen. Maar wat als diezelfde potentiële werkgever om je loonstrook vraagt? Je zou kunnen weigeren – wettelijk ben je niet verplicht om op dit verzoek in te gaan – maar vraag jezelf af wat je ermee bereikt. Een scheef gezicht, in het beste scenario. 

6. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Loopt de onderhandeling op z’n eind en lijkt het erop dat je niet helemaal op je gehoopte salaris uit gaat komen? Kijk dan of je dat gat kunt opvullen met secundaire arbeidsvoorwaarden. Een laptop, telefoon of auto van de zaak, flexibele werktijden, een dertiende maand – het zijn allemaal zaken die heel wat waard zijn en samen een mooie beloning voor je werk kunnen vormen.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management in Nederland.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat je een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of jouw loopbaan vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met kantoren in Amsterdam en Rotterdam, en kan jouw helpen waar en wanneer je dat nodig hebt.

Meer blogposts...