4 redenen waarom december wél een goed moment is om te jobhunten

Geplaatst door Robert Half on 16/11/2022

Is jou altijd verteld dat de periode rond Kerstmis en Nieuwjaar niet het juiste moment is om een nieuwe baan te zoeken? De meest gehoorde argumenten daarvoor zijn dat het personeel tijdens de feestdagen met verlof is, of dat er bij de meeste bedrijven over het algemeen minder activiteit is tijdens die periode.

Die adviezen negeren vaak het feit dat dit juist hét ideale moment kan zijn om je cv bij te werken en je zoektocht naar een nieuwe uitdaging te starten. In dit artikel bekijken we enkele hardnekkige mythes rond wervingen tijdens de eindejaarsperiode en leggen we uit waarom je beter nu al begint met zoeken naar een baan en niet pas in januari.

1. Bedrijven hebben nog budget

Nogal wat artikelen beweren dat het wervingsbudget van de meeste bedrijven op is tegen einde van het jaar en dat je beter wacht tot het nieuwe jaar om aan je zoektocht naar een baan te beginnen.

In werkelijkheid worden de wervingsplannen voor Q1-Q4 ruim van tevoren gemaakt, zodat het jaarlijkse budget voor wervingen kan worden goedgekeurd. Om te garanderen dat het volgende jaar een vergelijkbaar budget wordt vrijgemaakt voor recruitment, moet het verkregen budget worden opgebruikt tegen het einde van het jaar.

Uiteraard lukt het niet altijd om de zorgvuldig uitgestippelde plannen te volgen. Soms kunnen wervingen meer tijd in beslag nemen dan normaal, en soms blijken gevonden kandidaten uiteindelijk toch niet de juiste match voor het bedrijf te zijn. Daardoor is er tegen het einde van het jaar vaak nog budget over voor nieuwe wervingen die bedrijven graag nog inzetten in hun zoektocht naar nieuw talent.

2. Vlottere werving

Ben je van plan om pas in januari te gaan jobhunten? Januari is voor veel bedrijven vaak een erg drukke periode, waardoor managers weinig tijd hebben voor sollicitatiegesprekken en de opleiding van nieuw personeel. Het einde van het jaar, voornamelijk de periode net voor de feestdagen, is daarentegen vaak wat rustiger, waardoor teams de tijd hebben om na te denken over werving voor het komende jaar. En voor jou dus het ideale moment om contact op te nemen met bedrijven en te solliciteren.

Veel werkgevers werven nieuwe starters via een zorgvuldig gepland wervingstraject dat direct de juiste kandidaat oplevert. Daarna volgt een goed gestructureerd introductieplan, zodat nieuwe werknemers snel en doeltreffend kunnen worden ingewerkt.

Door niet te wachten tot het nieuwe jaar en nu alvast te solliciteren, kan het wervingsproces veel sneller verlopen. Er zullen minder sollicitanten zijn, en dankzij de minder volle agenda's wordt het eenvoudiger om een gesprek in te plannen met de hr-manager.

3. Je bent de concurrentie een stap voor

Als je tot januari wacht om samen met alle anderen aan je zoektocht te beginnen, loop je het risico dat je cv onderaan een grote stapel belandt op het bureau van de hr-manager.

Gebruik de mythe dat het wervingsproces tijdens de feestdagen stil ligt dus in jouw voordeel! Aangezien iedereen wacht tot januari, is dit het uitgelezen moment om eraan te beginnen: hoe minder sollicitanten er zijn, hoe sneller je cv wordt opgemerkt en hoe eerder het wervingsproces van start kan gaan. Zorg er dus voor dat je cv en motivatiebrief piekfijn in orde zijn en begin meteen te solliciteren!

4. Bedrijven vallen niet stil tijdens Kerstmis

Aangezien Kerstmis een belangrijke feestdag is, zou je kunnen denken dat de meeste werkgevers het tijdens de feestdagen rustig aan doen en niet geïnteresseerd zijn in sollicitatiegesprekken.

Hoewel dat in het verleden misschien het geval was, vallen bedrijven in de digitale 21e eeuw niet ineens stil omdat het kerst is. Weersta de verleiding om zelf stil te vallen tijdens de feestdagen en begin nu te solliciteren.

Meer blogposts...