12 tips om een job te vinden op de huidige arbeidsmarkt

Geplaatst door Robert Half on 29/07/2021

Een nieuwe job zoeken kan behoorlijk wat stress meebrengen. Bovendien is de bedrijfswereld de voorbije jaren flink dooreengeschud, met alle gevolgen van dien voor de arbeidsmarkt. Werk zoeken is niet meer hetzelfde als ervoor, aangezien de bedrijven hun aanwervingsprocessen hebben aangepast. Ondernemingen zijn op zoek naar nieuwe vaardigheden en profielen. Het is dan ook meer dan ooit cruciaal om te zorgen dat jouw cv opvalt tussen de grote massa.

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Volg dan deze tips:

1. Stel jezelf SMART-doelstellingen

Blijf gefocust en positief. Geregeld nagaan hoe ver je staat met je dagelijkse en wekelijkse doelstellingen, geeft je een gevoel van vooruitgang.

2. Houd je cv en motivatiebrief up-to-date

Zorg dat je cv en motivatiebrief je vaardigheden, verwezenlijkingen en potentieel voor je toekomstige werkgever duidelijk in de verf zetten. Vergeet ook niet om ze telkens af te stemmen op de functie waarvoor je solliciteert.

3. Onderschat je softskills niet

De softskills die je hebt ontwikkeld, zoals flexibiliteit, aanpassingsvermogen, zelfmotivatie, innovatie en positiviteit zijn echte troeven, zeker in deze onzekere tijden.

4. Zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is

LinkedIn blijft een waardevolle tool om een job te vinden. Zorg dus dat je profiel een accurate weergave is van je cv om je kansen te maximaliseren.

5. Maak gebruik van je netwerk

Ga na welke personen uit je netwerk op LinkedIn je eventueel aan een nieuwe job zouden kunnen helpen. Zijn er specifieke bedrijven of sectoren waar je vaardigheden op dit moment goed van pas zouden kunnen komen?

6. Maak tijd voor zelfstudie en ontwikkeling

Maak tijd vrij om je vaardigheden op punt te stellen en bij te spijkeren. Ga na op welke manier je je huidige vaardigheden kunt aanvullen om je carrière te diversifiëren.

7. Overweeg tijdelijke of uitzendfuncties

Je zoektocht uitbreiden naar tijdelijke of uitzendfuncties kan je kansen op een job aanzienlijk verhogen.

8. Geef je cv door aan een professioneel rekruteringsbedrijf

Upload je cv op rekruteringssites, zodat consultants je vaardigheden en ervaring kunnen beoordelen om je vervolgens een relevante job aan te bieden.

9. Neem de tijd om het bedrijf te bestuderen

Bekijk de website en sociale media van het bedrijf, ga na of ze nieuwe oplossingen hebben gelanceerd en bekijk hun financiële verslagen om inzicht te krijgen in de doelstellingen en missie van de onderneming.

10. Oefen je videosollicitatietechnieken

Vind een goedverlichte ruimte en kleed je professioneel, alsof je naar een echt sollicitatiegesprek zou gaan. Let goed op je gezichtsuitdrukkingen, je intonatie en je lichaamstaal om een goede band uit te bouwen met de aanwervende manager.

11. Bereid je goed voor op sollicitatievragen

Bereid je antwoorden voor op veel voorkomende sollicitatievragen en gebruik de STAR-methode voor het beantwoorden van competentiegerichte sollicitatievragen.

12. Bereid vragen voor om zelf te stellen aan de rekruteerders

Eindig het gesprek met een sterke afsluiter. Zorg dat je vragen hebt voor de rekruteerder. Benadruk je interesse voor de functie en vat samen waarom jij de geknipte persoon bent. Wees ook niet bang om meteen na het gesprek feedback te vragen.

Veel bedrijven hebben hun bedrijfsmodellen aangepast en werven elke dag nieuwe mensen aan, waardoor er heel wat opportuniteiten ontstaan voor wie op zoek is naar een job.

Meer blogposts...