Zo stimuleer je een positieve mindset bij je medewerkers

Geplaatst door Robert Half on 08/04/2021

Een positieve mindset is essentieel op de werkvloer. Het zorgt namelijk voor meer werktevredenheid, nieuwe initiatieven en een goede werksfeer. En dat levert voor zowel de werknemer als voor jou als werkgever voordelen op. Als werkgever of leidinggevende is het dan ook belangrijk om positief denken zoveel mogelijk te stimuleren. Hoe je dat doet? Wij geven zeven tips.

1. Wees ook zelf positief

Practice what you preach. Je kunt van je medewerkers niet verwachten dat ze positief ingesteld zijn als je dat zelf niet bent. Reageer dus niet te heftig op eventuele problemen of tegenslagen, en houd de sfeer er altijd zo goed mogelijk in.

2. Positieve bevestiging

Hoe druk je het ook hebt, maak altijd tijd om de inspanningen van je medewerkers te erkennen. Werken ze extra hard in coronatijden? Laat dan weten dat je dat waardeert – het liefst persoonlijk. Een kleine moeite die voor je medewerkers veel betekent.

3. Luister naar je medewerkers

Het is absoluut noodzakelijk om regelmatig aan je medewerkers te vragen hoe het met hen gaat. Zeker nu, in tijden van thuiswerken. Kunnen ze de werkdruk aan? Ervaren ze voldoende ondersteuning vanuit het management? Zijn er eventuele problemen met werkmiddelen, zoals hun computer of software? Zorg ervoor dat ze gehoord worden en dat er ook daadwerkelijk iets met hun feedback wordt gedaan. Je zal zien dat dit een positieve impact heeft op hun algemene mindset.

4. Communiceer

Je moet niet alleen luisteren naar je medewerkers, je moet ook goed communiceren vanuit het management. Medewerkers willen op de hoogte zijn van wat er gebeurt binnen de organisatie. En in deze digitale tijden is dat nog eens extra belangrijk, aangezien persoonlijk contact voor een groot deel wegvalt. Als leidinggevende of werkgever moet je dat gebrek opvangen. Zet daarom structureel in op interne communicatie, zoals een interne nieuwsbrief of het gebruik van intranet. Geef je medewerkers daarbij de mogelijkheid om vragen te stellen en suggesties te doen. Zo zorg je voor betrokken medewerkers die met een positievere blik naar de organisatie als geheel kijken.

5. Bied ontwikkelingskansen aan

Medewerkers die de kans krijgen om te groeien, voelen zich meer gewaardeerd. Dat draagt bij aan hun algemene geluksgevoel, waar ook jij als werkgever van profiteert. Bied dus voldoende ontwikkelingsmogelijkheden aan, zoals relevante opleidingen of inspirerende workshops. Zo zorg je voor tevreden werknemers, die ook nog eens steeds meer skills onder de knie krijgen. Lees hier hoe je personeel mentaal ondersteunt tijdens de coronacrisis.

6. Werk met flexibele teams

Positief ingestelde medewerkers zijn een belangrijke tool binnen je organisatie. Merk je als werkgever dat een bepaalde afdeling wel wat positiviteit kan gebruiken? Dan kan het een goed idee zijn om eens enkele collega’s van team te laten wisselen. Een andere omgeving, met andere collega’s, kan wonderen doen voor iemands mindset.

7. Work hard, play hard

De beste manier om de sfeer in je organisatie op te krikken, is om te zorgen voor ontspanning. Denk aan een leuke lunchruimte met een pingpongtafel, de vrijdagmiddagborrel of sportactiviteiten. Alles wat de verbondenheid tussen collega’s vergroot, zonder dat het over het werk moet gaan, is een absolute aanrader. En ja: dat is óók mogelijk in coronatijden. Digitale borrels, informele koffiepauzes, een wandeling… Wees creatief en sta open voor suggesties.

Meer blogposts...