De soft skills van je kandidaten consistent meten in 5 stappen

Geplaatst door Robert Half on 27/10/2022

In deze tijd van automatisering lijkt de behoefte aan hard skills, zoals technische kennis of vaardigheden op het gebied van software, steeds meer af te nemen. Voor veel van dit soort taken zijn immers prima computers in te zetten in plaats van mensen. Veel werkgevers zoeken nu bij kandidaten juist naar goed ontwikkelde soft skills. Maar hoe meet je die consistent? Waar je sollicitanten als het gaat om hard skills aan een kennistest kunt onderwerpen, zijn soft skills als aanpassingsvermogen of creativiteit lastiger om objectief te meten. Volg onderstaande vijf stappen voor een consistente meetmethode.

 

1.    Bepaal welke soft skills voor jouw bedrijf het meest waardevol zijn

Vraag om te beginnen je managementteam om input. Aan welke soft skills is het meeste behoefte en welke karaktereigenschappen zien zij onder de meest getalenteerde medewerkers? Laat de directieleden ook nadenken over wat het bedrijf nodig heeft om zijn langetermijndoelstellingen te bereiken. Focus dus niet alleen op de soft skills waar nú een gebrek aan is, maar ook op vaardigheden die in de toekomst van pas komen.

 

2.    Leg duidelijk vast welke skills voor de betreffende functie noodzakelijk zijn

Sommige skills liggen voor de hand bij bepaalde functies. Heeft iemand in zijn baan veel klantcontact, dan moet hij vanzelfsprekend uitstekende communicatieve vaardigheden hebben. Zorg er wel voor dat alle betrokkenen het erover eens zijn welke skills een must zijn en welke gewoon mooi meegenomen. Zo is het makkelijker om straks de knoop door te hakken over welke kandidaat het best in het plaatje past.

 

3.    Neem maatregelen tegen onbewuste vooroordelen

Herkenbaar? De kandidaat tegenover je doet je denken aan jezelf en je voelt meteen een klik – het overkomt elke werkgever weleens. Maar omdat dit onbewust gebeurt, gaat je bewuste brein ervan uit dat je de kandidaat met een geldige reden verkiest boven anderen. De kans is groot dat je dan steeds nieuwe aanwijzingen vindt die je eerste beoordeling bevestigen, ook al klopt daar dus niks van. Voordat je daadwerkelijk in dit stadium belandt, is het zaak even een stap terug te nemen. Vraag jezelf af waarom deze kandidaat je nou zo bevalt. En vraag altijd om een second opinion. Ziet die ander ook die ene soft skill in de sollicitant? Dan weet je zeker dat het niet gaat om een onbewust vooroordeel.

 

4.    Standaardiseer je vragen voor sollicitatiegesprekken

Een andere manier om vooroordelen uit de weg te gaan, is door je sollicitatievragen te standaardiseren. Stel voor elke soft skill die je wilt meten een aantal vragen op. Zorg er vervolgens voor dat iedereen binnen je bedrijf die met sollicitanten aan tafel zit, deze vragen op dezelfde manier stelt. Op deze manier heeft elke kandidaat dezelfde kans om zichzelf te bewijzen. Bovendien maakt dit het makkelijker om antwoorden van kandidaten te vergelijken – zelfs als ze niet allemaal dezelfde gesprekspartner hadden.

 

5.    Stel probleemoplossingsvragen om de soft skills in de praktijk te testen

Veel vragen in een sollicitatiegesprek zijn eenvoudig voor te bereiden door de kandidaat. Hoe weet je dan of de antwoorden oprecht zijn? De kandidaat een probleem laten oplossen kan een goed alternatief zijn. Neem een uitdaging die daadwerkelijk speelt op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een plan om een nieuwe finance-tool te introduceren onder collega’s, als je op zoekt bent naar een financieel manager. Vraag de sollicitant na het maken van dat plan om een toelichting. En introduceer vervolgens een bepaalde beperking, zoals een kleiner budget. Nu kun je goed beoordelen hoe de kandidaat met zo’n situatie omgaat. Raakt hij geïrriteerd, komt hij niet uit zijn woorden of bloeit hij juist op door deze verandering? Geef hem ondertussen feedback om te zien hoe hij daarmee omgaat. Of kap een idee juist af om zijn vindingrijkheid te testen. Met dit soort praktijkvragen heb je veel meer zicht op hoe iemand zijn soft skills in de praktijk brengt. Combineer ze met de gebruikelijke sollicitatievragen en er ontstaat een compleet beeld van de kandidaat.

Nooit meer tips over recruitment missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
 

Meer blogposts...