Internationale vrouwendag: 7 vrouwen om in 2021 in de gaten te houden

Geplaatst door Robert Half on 08/03/2021

Op internationale vrouwendag wordt over de hele wereld aandacht geschonken aan vrouwenrechten en de rol van vrouwen in de geschiedenis. Het is de perfecte gelegenheid om een paar topvrouwen even in de spotlight te zetten. Deze zeven vrouwen moet je dit jaar goed in de gaten houden, want zij zijn bezig om de wereld te veranderen.

1. Kamala Harris

Tot enkele jaren geleden nog relatief onbekend als openbaar aanklager en daarna senator, nu een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld als vicepresident van de Verenigde Staten. Ze is niet alleen de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS, maar ook de eerste Afro-Amerikaanse en Aziatisch-Amerikaanse. Sinds haar inauguratie op 20 januari 2021 zijn de verwachtingen hoog gespannen: experts voorspellen namelijk dat de vicepresident de komende jaren een heel actieve rol zal spelen in het beleid.

2. Sarah Gilbert

De naam Sarah Gilbert doet wellicht geen belletje rinkelen. Toch is het resultaat van haar werk bijna dagelijks in het nieuws. De Britse hoogleraar vaccinologie en medeoprichter van Vaccitech ontwikkelde namelijk het Oxford-AstraZeneca-vaccin. Met dat vaccin zullen de komende maanden miljoenen mensen worden ingeënt tegen het coronavirus, onder wie ook een hele hoop Nederlanders.

3. Janice Deul

Janice Deul ken je misschien als voorvechter van inclusiviteit en diversiteit. Met name in de mode en kunst- en cultuursector geniet ze aardig wat bekendheid. Ze heeft een achtergrond in de journalistiek en spreekt zich als fashion-activiste en -schrijver uit over thema’s als #MeToo, politieke correctheid en inclusief taalgebruik, maar brengt bijvoorbeeld ook beeldvorming rond black hair & beauty en mannen in rok onder de aandacht. Dit doet ze onder meer in de vorm van gastcolleges, workshops, opiniestukken en boeken, én ze richtte er zelfs een nieuw inspiratieplatform voor op: Diversity Rules. Momenteel is ze bezig om haar eerste tentoonstelling ‘Voices of Fashion’ in het Utrechtse Centraal Museum op te zetten.

4. Jacinda Ardern

Jacinda Ardern werd op 26 oktober 2017 de jongste Nieuw-Zeelandse premier ooit. Dat ze ooit op het politieke toneel zou verschijnen, stond in de sterren geschreven. Al op haar zeventiende werd ze lid van de Labour-partij en ze werkte onder andere als politiek adviseur voor de Britse premier Tony Blair. Tijdens haar eerste periode als premier maakte ze indruk met haar betrokkenheid en doordachte aanpak na de terroristische aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in 2019. Zo riep ze op om de naam van de terrorist nooit te gebruiken in de media. In oktober 2020 werd ze herkozen, met het beste resultaat voor de Labour-partij in vijftig jaar. Dat had ze onder andere te danken aan haar daadkrachtige en alom geprezen coronabeleid.

5. Angela Maas

Ze noemt zichzelf ook wel ‘cardiofeminist’: Angela Maas. Als hoogleraar Cardiologie voor vrouwen is ze gespecialiseerd in vrouwenharten. Niet alleen doet ze pionierend onderzoek naar de verschillen tussen mannen- en vrouwenharten, ook is ze een voorvechter van het vrouwvriendelijker maken van de cardiologie. Want in veel literatuur en onderzoek in de geneeskunde is de standaard nog altijd de man – en daar wil Maas verandering in brengen. Daarvoor kreeg ze verschillende onderscheidingen, van een Libelle Award tot de Meest invloedrijke vrouw van Nederland en zelfs Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

6. Amanda Gorman

Dé sensatie op de inauguratie van president Joe Biden? De 23-jarige dichteres Amanda Gorman. Met haar gedicht ‘The hill we climb’ ontroerde ze zowel alle aanwezigen als de kijkers thuis. Ze maakte zoveel indruk dat ze als eerste dichteres ooit op de Super Bowl werd uitgenodigd. Haar optreden werd omschreven als het krachtigste moment van de avond. Dit jonge talent gaat onmiskenbaar een veelbelovende carrière tegemoet: we gaan nog veel van haar horen.

7. Lieke Martens

In 2017 schreef deze voetbalster voetbalhistorie toen ze Europees kampioen werd met de Oranje Leeuwinnen. Bovendien werd ze datzelfde jaar door FIFA uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld. Dat is niet alleen goed voor het vrouwenvoetbal in het algemeen, maar Lieke werd hiermee ook een rolmodel. Mede dankzij haar en haar teamgenoten schrijven elk jaar meer Nederlandse meisjes zich in voor voetbaltrainingen door heel het land. Het doorbreken van stereotypes in het voetbal is nog lang niet klaar, maar Lieke zorgt ervoor dat er belangrijke stappen (op het veld) gezet worden.

Meer blogposts...