Vragen en antwoorden tijdens het sollicitatiegesprek

Daar zit je dan, een beetje gespannen. De recruiter komt bij je zitten. Je neemt een eerste slokje van je water. De recruiter neemt zijn notitieblok. Het spervuur van vragen gaat beginnen!

Welke vragen mag je verwachten, welke antwoorden moet je geven?

Doel van je sollicitatiegesprek is de recruiter ervan overtuigen dat jij dé man of vrouw bent voor de vacature. Je toont je toegevoegde waarde voor de rol én voor het bedrijf aan.

Bij een interview met een recruiter zullen de vragen mogelijks algemener en meer op softere aspecten gericht zijn. Wanneer de aanwervende manager het gesprek voert, kunnen de vragen soms in de (technische/commerciële) diepte gaan. Weet dus op voorhand met wie je gaat praten, en wat zijn verantwoordelijkheid is. Soms interviewen HR en de manager samen, en dan kan je je aan beide type vragen verwachten. Wat zijn nu de klassiekers onder vragen en antwoorden tijdens het sollicitatiegesprek?

Om te beginnen: algemene, inleidende vragen.

Verwacht je aan een ‘ijsbreker’, een vraag die de recruiter stelt om je op je gemak te stellen. Geef een kort, algemeen antwoord. Het gaat om vragen zoals ‘heb je ons kantoor goed gevonden’ en ‘het is mooi weer vandaag nietwaar?’

Vragen over je werkervaring en/of je opleiding.

Hoe langer je werkt, hoe meer focus er zal liggen op vragen rond je loopbaan. Logisch. Heb je minder of geen werkervaring, dan zal de recruiter uitgebreider peilen naar je studiecarrière.

Gaan de vragen over je studie, maak zeker je inhoudelijke drijfveren om voor je studie te kiezen duidelijk en probeer de link te maken met de vacature.

De recruiter zal uit je cv de belangrijkste hoofdlijnen van je loopbaan lezen en er de relevante topics uitpikken. Antwoord zoveel mogelijk met concrete voorbeelden via de STAR methodiek (Situatie, Taken, Activiteiten en Resultaat).

Veel sollicitanten vrezen de vraag over het ‘gat’ in de cv. Blijf eerlijk, zonder in de persoonlijke details te gaan. Lijst op welke zinvolle activiteiten je hebt uitgevoerd in die periode, opdrachten die je nieuwe vaardigheden/inzichten hebben bijgebracht (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, organiseren van een evenement, bijstaan van een familielid, …).

Vragen en antwoorden tijdens het sollicitatiegesprek over je motivatie.
Vertel iets over jezelf, wat moet ik weten?’. ‘Als ik je leidinggevende vraag wie je bent, welk antwoord krijg ik?’. ‘Waarom moeten we voor jou kiezen?’ Typische, open vragen. Slim is een antwoord te geven dat je motivatie voor de vacature duidelijk maakt. Noem opleidingen, ervaringen en nevenactiviteiten, doe dat bondig en vertel enkel over diegenen die relevant zijn. Oefen je elevator pitch thuis goed in! Met de vraag ‘wat zijn de belangrijkste evoluties in onze sector?’ checkt de recruiter hoe gemotiveerd je bent om voor het bedrijf te werken.

Vragen over je professionele kwaliteiten en persoonlijkheid.

Kan je goed samenwerken?’ . ‘Ben je een teamplayer?’ Vragen over je competenties dus. Je antwoordt hier met concrete voorbeelden volgens de STAR methodiek.

De meeste sollicitanten vinden de vraag ‘geef je positieve en minder positieve punten’ vervelend. Hoeft niet, als je op voorhand de functie hebt geanalyseerd en daardoor weet welke eigenschappen nodig zijn. Combineer dat met een goede zelfevaluatie en bingo! Bij de negatieve punten laat je algemene clichés als ‘ik ben perfectionistisch’ best achterwege. Je geeft een echt minpunt op dat minder belangrijk is voor de vacature. Met een bewijs dan dat je eraan gewerkt hebt, scoor je ook nog met deze vraag.

Tot slot: de categorie vreemde vragen.

Deze vragen hebben dikwijls niets te maken met de vacature. De recruiter checkt je reactie op onvoorziene omstandigheden. Het gaat om vragen zoals ‘wat zou jij ondernemen als voorzitter van voetbalclub X’ of ‘wat is de hoogste berg van de wereld?’ Laat je hierdoor niet van de wijs brengen en geef een gevat antwoord.

 

 

Deze pagina delen