Sollicitatievragen

Lastige sollicitatievragen

Zou het niet geweldig zijn wanneer u op de arbeidsmarkt komt en een cv naar een bedrijf stuurt, u meteen een telefoontje krijgt van de manager die u meedeelt: "Op basis van uw cv kan ik u zeggen dat u geschikt bent voor deze functie. Wanneer kunt u beginnen?" Helaas moeten alle kandidaten in de werkelijkheid eerst op gesprek voordat hen een baan wordt aangeboden. Bovendien krijgt u op zijn minst enkele vragen in uw sollicitatiegesprek die uw denk- en communicatievaardigheden op de proef stellen.

Hier volgen vier lastige sollicitatievragen die werkgevers vaak stellen, samen met de strategieën om ze te beantwoorden.

1) Sollicitatievragen: Kunt u iets over uzelf vertellen?

Dit is een van de lastigste vragen tijdens een gesprek. Waarom? De vraag is zo algemeen dat u moeilijk kunt bepalen of de manager over koetjes en kalfjes wil praten of liever een kort overzicht van uw loopbaan verlangt. Als u op veilig wilt spelen, beperkt u zich tot uw professionele kwalificaties en werkervaring.
Het ideale antwoord is kort en bevat tegelijkertijd voldoende informatie over uw vaardigheden en ervaring. Vooral de informatie die verband houdt met de inhoud van de vacature geeft de manager inzicht in de mate waarin uw bijdrage belangrijk is voor het bedrijf. Een verwarrend antwoord zonder veel details zou ertoe kunnen leiden dat de potentiële werkgever zich afvraagt of u wel geschikt bent voor de functie.

2) Sollicitatievragen: Waarom bent u in deze functie geïnteresseerd?

Dit is een van de meestvoorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek. De managers vragen dit om er zeker van te zijn dat u de vacature niet als een tussenstop ziet. Zij zoeken werknemers die enthousiast zijn over het bedrijf en de functie. Uit uw antwoord moet dus blijken dat u voor het interview informatie hebt ingewonnen over het bedrijf. Ook moet duidelijk worden dat de vacature goed past bij uw capaciteiten. De boodschap die u zou moeten overbrengen, is dat u selectief bent in uw functiekeuze.

3) Sollicitatievragen: Wat zijn uw zwakke punten?

De meeste sollicitanten hanteren als vuistregel dat een negatieve eigenschap moet worden omgezet in een positieve. "Ik ben een workaholic" is een klassiek voorbeeld. Maar dergelijke antwoorden kunnen als ingestudeerd of onoprecht overkomen.
Een betere aanpak is om echt een zwakke kant te noemen, maar dan direct te zeggen wat u eraan doet om dit minpunt weg te werken. U kunt bijvoorbeeld toegeven dat u niet graag voor een groot publiek spreekt, maar erbij vertellen dat u momenteel workshops volgt om beter te leren spreken in het openbaar.

4) Sollicitatievragen: Heeft u nog vragen?

Het korte antwoord op deze vraag moet "ja" zijn. Door in deze fase van het interview een paar gerichte vragen te stellen aan de manager, toont u niet alleen uw belangstelling voor de functie, maar kunnen bepaalde aspecten hiervan worden verduidelijkt. Door zelf vragen te stellen op een sollicitatiegesprek kunt u een goede indruk achterlaten.
Bedenk voor het interview tien zaken die u over het bedrijf zou willen weten. Dat kan gaan van "Aan wie zal ik rapporteren?” tot "Wat denkt u van de overname van bedrijf X door de belangrijkste concurrent van uw bedrijf?" Al worden een aantal van uw vragen in de loop van het interview misschien beantwoord, er blijven vast nog wel wat vragen over voor het einde van het gesprek.
Een kleine waarschuwing: informeer niet naar salaris, extra voordelen en vakantiedagen voordat u de baan krijgt aangeboden. Als u in een eerste gesprek naar deze details vraagt, zou bij de manager de indruk kunnen ontstaan dat vergoedingen en extra's uw enige zorg zijn.
Interviews horen bij sollicitaties, maar hoeven niet intimiderend te zijn. Wees voorbereid op de standaardvragen. Vraag de tijd om na te denken wanneer er moeilijkere vragen worden gesteld. Door een dergelijke houding aan te nemen wanneer u onder druk komt te staan, geeft u blijk van een professionele instelling. Hierdoor onderscheidt u zich als kandidaat.

Meer sollicitatietips? Lees hier meer over het sollicitatiegesprek.

 

 

Deze pagina delen