Met deze tips wordt jouw sollicitatiegesprek een succes!

Zodra je een gesprek voor een nieuwe job hebt, wil je een goede indruk achterlaten en er alles aan doen om de job te krijgen. Met de tips in dit artikel gaat dat ook lukken!

De eerste indruk

Een eerste indruk kun je maar één keer achter laten. Hierbij moet je denken aan de juiste kleding en een stevige handdruk. Ook enthousiasme is belangrijk. Kleed je dus zoals bij het bedrijf past. Er hoeft dus niet standaard worden gekozen voor een net pak, maar uiteraard wel wanneer je solliciteert bij bijvoorbeeld een advocatenbureau. Besteed dus genoeg aandacht aan je uiterlijk.

Inlezen

Je moet natuurlijk weten bij wat voor soort bedrijf je solliciteert. Een kandidaat die zich goed heeft voorbereid en al veel van het bedrijf weet, heeft een streepje voor. Je laat zien dat je de job echt graag wilt, en dat zal zeker worden gewaardeerd! Het inlezen kan gewoon worden gedaan dankzij het internet en hoeft geen uren te kosten.

Wat je zeker moet doen

Tijdens het gesprek moet je rechtop zitten en laten zien dat je de job serieus neemt. Je bent toegewijd en laat dat ook zien, mede dankzij de vorige tip over het inlezen. Verder verschijn je uiteraard op tijd voor het gesprek, heb je jezelf goed verzorgd en laat je jezelf van je beste kant zien. Deze simpele tips voor het sollicitatiegesprek zou iedereen moeten toepassen, voor welke job dan ook.

Het gesprek

Spreek de ander altijd aan met u en ga zodra je binnenstapt niet meteen zitten. De gesprekspartner zal je vragen om plaats te nemen, en zelf gaan zitten is onbeleefd. Maak tijdens het gesprek oogcontact en laat de ander altijd uitpraten voor je zelf iets zegt. Je kunt het bovendien beter even stil laten vallen dan te snel antwoord geven.

Tips sollicitatiegesprek

De kans is groot dat er ervaringen van vorige jobs gevraagd zullen worden. Het kan natuurlijk voorkomen dat je daar gestopt bent omdat er bepaalde dingen niet bevielen. Toch zijn er altijd wel positieve dingen te bedenken, en benoem deze dan ook wanneer de vraag gesteld wordt. Wanneer je negatief over een vorige job praat, zal je toekomstige werkgever ook bang zijn dat je dit de keer erna weer zult doen. Negatief praten is dus een absolute afrader.

Het gesprek voorbereiden

Ten slotte is het belangrijk om alvast een aantal dingen voor te bereiden. Zo kun je erop rekenen dat ze zullen vragen naar jouw negatieve en positieve punten. Negatief mag natuurlijk niet zo slecht zijn dat ze je meteen al niet meer aannemen, dus denk aan iets dat ook weer een positieve kant heeft. Een eigenschap die veel gekozen is, is perfectionistisch zijn. Aan de negatieve kant ben je er misschien wat langer mee bezig, maar aan de positieve kant kan er wel gerekend worden op goed werk. Vergeet niet dat de eigenschappen wel te maken moeten hebben met de job waar je voor solliciteert.

Op naar jouw gesprek!

De bovengenoemde tips zijn gemakkelijk te onthouden en werken bovendien voor iedereen en voor iedere job. Dankzij deze tips is de kans groot dat jij je al stukken minder zenuwachtig hoeft te maken voor het sollicitatiegesprek. Adem rustig in en uit, zorg voor de juiste voorbereiding en je bent er helemaal klaar voor! De tips voor het sollicitatiegesprek zullen bij welke job dan ook van pas komen.

 

 

Deze pagina delen