Het sollicitatiegesprek: welke vragen kun je verwachten?

Om erachter te komen of jij de juiste persoon bent voor een bepaalde functie, worden er tijdens het sollicitatiegesprek verschillende vragen gesteld. Zo worden er vragen gesteld om erachter te komen wat voor persoon jij bent, maar ook om te achterhalen welke werkervaring je hebt en hoe je functioneert in een organisatie. Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek, dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de vragen sollicitatiegesprek die je kunt verwachten. Op deze manier kun je de antwoorden op deze vragen namelijk voorbereiden, zodat je altijd het juiste antwoord geeft. Op deze pagina lees je meer over de verschillende vragen die je tijdens jouw sollicitatiegesprek kan verwachten.

Standaard vragen sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek begint meestal met enkele standaard vragen, zodat jouw gesprekspartner erachter kan komen wat voor soort persoon jij bent. De eerste vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek, zijn bijvoorbeeld vragen als:

  • Wat zijn je sterke punten?
  • Wat zijn je zwakke punten?
  • Vertel eens wat over jezelf.
  • Waarom wil je deze job?
  • Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Vragen over jou

Heb je bovenstaande vragen beantwoord, dan gaat jouw gesprekspartner vaak verder met het sollicitatiegesprek door enkele vragen over jou als persoon te stellen. Zo kan jouw gesprekspartner vragen wat je leuk vindt om te doen, wat voor persoonlijkheid je hebt en met wat voor mensen je goed samen kan werken. Daarnaast kan er tevens gevraagd worden in wat voor werkomgeving je het liefst werkt, zodat jouw gesprekspartner meteen kan beoordelen of jij geschikt bent voor de werkomgeving van dat bedrijf.

Vragen over jouw werkstijl en loopbaan

Natuurlijk wil jouw gesprekspartner ook graag weten wat voor collega je bent. Daarom zal je gesprekspartner je niet alleen vragen wat voor persoon je bent, maar ook hoe je samenwerkt, wat je een prettige manier van werken vindt en hoe je beweegt in een organisatie. Uiteraard wordt er ook gevraagd waar je al gewerkt hebt, wat je bij deze bedrijven gedaan hebt en wat je hiervan geleerd hebt. Jouw loopbaan is een belangrijk onderwerp in het sollicitatiegesprek, dus houd er rekening mee dat je hier vragen over krijgt. Ook vragen als 'waar ben je het meest trots op?', 'welk project vond je het meest interessant om te doen?' en 'wat is het moeilijkste dat je ooit gedaan hebt in jouw loopbaan?' worden vaak gesteld. Dit maakt het belangrijk om deze vragen goed voor te bereiden voor je naar het gesprek gaat.

Originele vragen sollicitatiegesprek

Sommige bedrijven vinden het belangrijk om je niet alleen standaard vragen voor te leggen, maar bedenken ook enkele originele vragen voor het sollicitatiegesprek. Dit doen bedrijven niet alleen om te kijken hoe jouw persoonlijkheid in elkaar zit, maar ook om te kijken hoe je reageert op vreemde situaties waar je je niet op hebt voorbereid. Standaard vragen kun je namelijk voorbereiden door alvast een antwoord te verzinnen, maar dit is bij vreemde vragen natuurlijk niet het geval. Enkele originele vragen die je kunt krijgen tijdens jouw sollicitatiegesprek, zijn de volgende.

  • Hoe vaak overlappen de grote en kleine wijzer van een klok elkaar op een dag?
  • Als je een dier zou mogen zijn, welk dier zou je dan willen zijn?
  • Hoe zou je een vliegtuig kunnen wegen zonder weegschaal?
  • Welke superkracht zou je willen bezitten en waarom?
  • Verkoop mij deze plant.

 

 

Deze pagina delen