Het sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek voorbereiden

De voorbereiding is de eerste stap tot succes. Wie niet is voorbereid, loopt een groot risico om af te gaan. Bij een sollicitatie is het belangrijk om op te vallen, om te overtuigen dat u de beste man/vrouw voor de functie bent. Dit lukt het best door uw sollicitatiegesprek goed voor te bereiden en vooraf een analyse te maken van uzelf, wie u bent en wat u wilt.

1. Wat wil ik?
2. Sterke punten
3. Waar ben ik minder goed in?
4. Waar wil ik naartoe?
5. Welke functie of sector interesseert me?
6. Welke werkomgeving vind ik leuk?
7. Verkoop jezelf
8. Gouden tips

1. Wat wil ik?

"Vertel eens wat meer over uzelf" is bijna de meest gehoorde openingszin in een sollicitatiegesprek. Hoewel deze ijsbreker heel gangbaar is, komen heel veel kandidaten er niet uit omdat ze veel te uitvoerig beginnen te vertellen. Het is daarom belangrijk om vooraf uit te maken wat u wilt en welke aspecten van uw karakter, ervaring, hobby's en opleiding u zo geschikt maken voor de functie die u ambieert. Zorg ervoor dat u het sollicitatiegesprek kunt voorbereiden, zodat u vlot kan antwoorden op deze vraag.

2. Sterke punten?

Beoordeel uzelf op het gebied van opleiding en werkervaring. Hierbij tellen ook uw vakantiebaantjes of vrijwilligerswerk mee, net als uw ’people skills’ en sociale vaardigheden. Maak een lijstje van de zaken waarin u goed bent en illustreer ze met concrete ervaringen. Belangrijk is dat u uw sterke punten terugvindt in de eisen van de vacatures waarop u reageert.

3. Waar ben ik minder goed in?

Het is al niet gemakkelijk om uw zwakke kanten op te biechten aan familie of vrienden, laat staan aan iemand die u voor de eerste keer ontmoet. Toch wordt in bijna elk sollicitatiegesprek gevraagd naar uw zwakke kanten. Onze tips voor een goed sollicitatiegesprek? Zorg voor een kort maar duidelijk overzicht van uw zwakke kanten en laat zien dat u hieraan werkt. Als planning niet uw sterkste kant is, erken dit dan, maar zorg er ook voor dat u weet hoe u aan deze minder sterke kant gaat werken. Hierdoor maakt u sterke punten van uw zwakkere kanten.

4. Waar wil ik naartoe?

Maak een lijst met de vijf belangrijkste criteria die u hanteert bij de keuze van een functieaanbieding. Houd rekening met uw niet-professionele prioriteiten en met uw carrièredoelstellingen.

5. Welke functie of sector interesseert me?

Vraag uzelf af aan welke voorwaarden uw baan moet voldoen. Waarom kiest u voor deze functie in dit bedrijf? Wat weet u over het bedrijf en de functie? Wat trekt u aan in de functie en de sector waarin het bedrijf actief is?

6. Welke werkomgeving vind ik leuk?

Of u zich ergens thuis voelt of dat u met tegenzin naar uw werk gaat, wordt voornamelijk bepaald door de werkomgeving of bedrijfscultuur. Het is belangrijk om te weten hoe collega's met elkaar omgaan en wat de cultuur is in het bedrijf. Om hierachter te komen, hoeft u niet eerst een uitnodiging voor een gesprek te krijgen. Ook aan de hand van de vacature en andere vormen van bedrijfscommunicatie zoals het jaarverslag en de website krijgt u een beeld van de bedrijfscultuur. Ook het taalgebruik kan u meer informatie geven.

7. Verkoop uzelf!

Na een grondige zelfanalyse kunt u aan de slag. Kijk uw cv nog eens goed door, zoek naar interessante functies in kranten en op websites. Laat uw relatienetwerk weten dat u op zoek bent naar een baan. Schrijf u in bij gespecialiseerde werving- en selectie- of uitzendbureaus.

Gouden tips

  • Solliciteren is keihard werken. Het is bijna een baan op zich.
  • Een goede aanpak vraagt meer dan een grondige zelfanalyse.
  • Besteed ook veel aandacht aan uw cv: hierin legt u de nadruk op uw sterke punten en alles wat u hebt gerealiseerd..
  • Ken de markt waarin u solliciteert. Onderzoek alle opties om een baan te vinden: internet, banenmarkten, werving- en selectiebureaus, vroegere docenten en andere relaties.
  • Werk aan uw interviewvaardigheden en bereid elk interview grondig voor. U krijgt immers maar een kans als u wordt uitgenodigd.
  • Een grondige zelfanalyse zorgt voor voorsprong op de concurrentie.

 

 

Deze pagina delen