Een sollicitatiegesprek voorbereiden: hoe doe je dat?

Als je een sollicitatiebrief hebt geschreven en op basis van deze brief bent uitgenodigd om op gesprek te komen, ben je natuurlijk erg blij dat je de kans krijgt om jouw motivatie in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Echter, een uitnodiging voor een gesprek betekent absoluut nog niet dat jij de functie op je naam hebt staan. De meeste bedrijven nodigen namelijk meerdere kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek, waardoor het erg belangrijk is om jouw gesprek goed te doorlopen en een voorsprong te creëren op de andere kandidaten. Eén van de manieren om dit te doen, is door jouw sollicitatiegesprek goed voor te bereiden.

Het belang van een sollicitatiegesprek voorbereiden

Zeker als er meerdere sollicitanten op gesprek komen, is het erg belangrijk om jouw sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Door een sollicitatiegesprek voor te bereiden, verklein je namelijk de kans dat je voor verrassingen komt te staan tijdens jouw gesprek. Wordt er bijvoorbeeld een specifieke vraag gesteld en heb je je niet voorbereid op deze vraag? Dan is de kans groot dat je hierdoor in de war raakt en niet weet wat je moet zeggen. Daarnaast is het tevens mogelijk dat je door een slechte voorbereiding verkeerde antwoorden gaat geven, waardoor je jouw kans op de job verkleint. Niet alleen het gesprek zelf is dus erg belangrijk, maar ook zeker de voorbereiding op dit gesprek.

Vragen voorbereiden voor het sollicitatiegesprek

Een goede manier om jouw sollicitatiegesprek voor te bereiden, is door enkele vragen voor te bereiden die je verwacht te krijgen tijdens jouw gesprek. In de meeste sollicitatiegesprekken wordt bijvoorbeeld gevraagd naar jouw sterke en zwakke punten. Door het antwoord op deze vraag alvast te bedenken, weet je meteen wat je moet antwoorden en kun je jouw antwoord bovendien mooi formuleren. Zoek een lijst met veelgestelde vragen op, bedenk een antwoord op deze vragen en je weet zeker dat je goed voorbereid bent op de vragen die je kunt krijgen tijdens het gesprek.

Het sollicitatiegesprek voorbereiden: wat moet je meenemen?

In sommige gevallen is het niet voldoende om slechts vragen voor te bereiden. Heb je bijvoorbeeld in jouw sollicitatiebrief geschreven dat je een geweldig project hebt gerealiseerd, dan is de kans groot dat jouw gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek meer gaat vragen over dit project. Door een tastbaar object met betrekking tot dit project mee te nemen, maak je een goede indruk. Heb je iets tastbaars om jouw verhaal extra krachtig over te laten komen, zoals een flyer of een tastbaar product dat je hebt gemaakt, dan is het dus zeker verstandig om dit mee te nemen. Daarnaast wordt het meenemen van jouw sollicitatiebrief, cv en portfolio ook altijd aangeraden.

Praktische voorbereiding

Een ander onderdeel van de voorbereiding van een sollicitatiegesprek is de praktische voorbereiding van het gesprek. Deze praktische voorbereiding bestaat uit het uitvoeren van een kleinschalig onderzoek over de gesprekspartner die je tegenover je hebt tijdens het gesprek (indien dit bekend is voor het sollicitatiegesprek) en het zoeken van informatie over de plaats waar je jouw sollicitatiegesprek hebt. Informatie over jouw gesprekspartner kun je gebruiken tijdens het gesprek, zodat je extra voorbereid overkomt en een persoonlijk gesprek aan kan gaan. Informatie over de plaats van jouw sollicitatiegesprek is net zo belangrijk, omdat je met deze informatie weet waar je naartoe moet en hoe je hier moet komen. Niets is zo vervelend als te laat komen op jouw gesprek, dus zorg ervoor dat je weet waar je moet zijn en ook hoe je daar moet komen.

 

 

Deze pagina delen