Openingszin sollicitatiebrief: tips en tricks

Als je op een interessante functie solliciteert door een sollicitatiebrief te schrijven en deze op te sturen, is de kwaliteit van de openingszin van de sollicitatiebrief van groot belang. De eerste zin van de sollicitatiebrief is voor jou namelijk het eerste contact met het bedrijf en bepaalt voor een groot deel welke eerste indruk je achterlaat bij het betreffende bedrijf achter de functie. Loopt jouw eerste zin niet lekker, staat er een grote fout in de eerste zin of is de eerste zin saai, standaard of juist erg vreemd? Dan is de kans groot dat je een slechte eerste indruk achterlaat en dus minder kans hebt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

De perfecte openingszin sollicitatiebrief: do's

Er zijn enkele manieren om een goede openingszin op te stellen. Ten eerste kun je verwijzen naar iemand die binnen de betreffende organisatie werkt. Daarnaast kun je ook verwijzen naar een gedeelte van de vacaturetekst of vertellen waar je het betreffende bedrijf van kent. Andere manieren om jouw sollicitatiebrief te openen met een goede eerste zin, zijn door een link te leggen tussen iets wat jullie gemeen hebben en door te vertellen waarom je geïnteresseerd bent in de betreffende openstaande functie. Welke openingszin je ook kiest: zorg er in ieder geval voor dat deze altijd lekker loopt en foutloos wordt geschreven.

De perfecte openingszin: don'ts

Er zijn enkele zaken die je beter niet kunt doen als je uitgenodigd wil worden voor een sollicitatiegesprek. Zo kun je jouw openingszin beter niet beginnen met 'Ik', maar is het ook belangrijk dat jouw openingszin goed leesbaar is en geen fouten bevat. Een fout in de openingszin van jouw brief betekent doorgaans dat jouw brief meteen in de prullenbak belandt, aangezien werkgevers niet op zoek zijn naar mensen die geen foutloze teksten kunnen schrijven. Tot slot is het ook geen goed idee om jouw openingszin sollicitatiebrief te lang te maken, omdat dit vaak erg verwarrend wordt.

Een originele openingszin

Als je solliciteert op een job, ben je vaak niet de enige. Als je een beetje pech hebt, zijn er misschien wel honderden andere mensen die de job graag willen hebben en een brief hebben geschreven. Om ervoor te zorgen dat jouw brief opgemerkt wordt en niet op een hoge stapel met andere brieven belandt, kun je de openingszin van jouw brief origineel insteken. Gebruik je creativiteit, probeer clichés te vermijden en probeer vooral jezelf te zijn. Openingszinnen met een grapje zijn in de meeste gevallen geen goed idee, maar een openingszin met een leuke, creatieve insteek kan er wel voor zorgen dat je opvalt tussen de andere sollicitanten.

Kies per situatie een passende openingszin

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat er geen perfecte openingszin voor de sollicitatiebrief is. Dit komt omdat de perfecte openingszin verschilt per branche, per functie en per persoon. Maak dus geen standaard zin om deze vervolgens bij iedere openstaande job te gebruiken in de sollicitatiebrief, maar probeer steeds te bedenken bij welk bedrijf je solliciteert en welke job je wil krijgen bij dit bedrijf. In sommige branches zijn bepaalde openingszinnen namelijk erg slim, passend en doordacht, terwijl dezelfde openingszin in een andere branche totaal niet gewaardeerd wordt door werkgevers. Dit geldt overigens niet alleen bij branches, maar bijvoorbeeld ook bij specifieke functies. Kortom: gebruik niet steeds dezelfde openingszin als je een brief schrijft, maar probeer steeds een openingszin te bedenken die perfect bij de branche, de functie en het bedrijf past.

 

 

Deze pagina delen