Maak jouw sollicitatiebrief perfect met deze sollicitatiebrief tips

Het schrijven van een sollicitatiebrief kan erg lastig zijn. Dit komt omdat een sollicitatiebrief niet te lang mag zijn, maar ook voldoende informatie moet bevatten om de lezer een goed beeld te geven van jouw persoonlijkheid. Daarnaast moet de sollicitatiebrief de lezer overtuigen van jouw kennis en vaardigheden, maar mag je ook niet te arrogant overkomen in de sollicitatiebrief. Kortom: hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief, die de lezer een goed beeld geeft van jouw persoonlijkheid en de lezer bovendien overtuigt om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek? Dat lees je in onderstaande tips voor de perfecte sollicitatiebrief.

Tip 1: maak jouw brief altijd op maat

Zeker als je op veel functies wil solliciteren, kan het veel tijd kosten om sollicitatiebrieven te schrijven. Echter, het is niet verstandig om standaardbrieven te versturen om tijd te besparen. Het schrijven van een sollicitatiebrief moet altijd maatwerk zijn, want alleen door maatwerk sollicitatiebrieven te versturen kun je jezelf echt presenteren als de perfecte kandidaat voor een specifieke functie.

Tip 2: presenteer jezelf als de perfecte persoon voor de functie

Je solliciteert op een functie omdat je deze functie graag wil vervullen, dat is duidelijk. Maar waarom zou een bedrijf voor jou moeten kiezen? Dat moet je duidelijk naar voren brengen in de sollicitatiebrief. Dit doe je door jezelf te presenteren als de perfecte persoon voor een functie, bijvoorbeeld door de functie-eisen in de vacature te benoemen en deze op jezelf te betrekken. Daarnaast is het belangrijk om altijd enthousiast over te komen in jouw sollicitatiebrief, zonder dit te overdrijven. Geen overdreven enthousiaste of zelfverzekerde teksten dus, maar een duidelijke, enthousiaste presentatie van jezelf om te bewijzen dat jij de perfecte kandidaat bent.

Tip 3: laat zien dat je graag bij het bedrijf wil werken

Als je solliciteert voor een functie als receptioniste, kun je zeggen dat je het leuk vindt om in contact te zijn met klanten en collega's en jezelf te presenteren als het aanspreekpunt van het bedrijf. Maar waarom wil je precies receptioniste worden bij dit bedrijf? Veel mensen vertellen wel in de sollicitatiebrief waarom ze een functie willen, maar niet waarom ze bij een bepaald bedrijf willen werken. Functies als receptioniste worden door meerdere bedrijven aangeboden, maar waarom wil je nu precies bij dit bedrijf werken? Maak dit duidelijk in jouw brief, zodat je de lezer nog beter kan overtuigen.

Overige sollicitatiebrief tips

Naast bovenstaande tips, kun je ook deze overige sollicitatiebrief tips raadplegen om een perfecte sollicitatiebrief te schrijven en ervoor te zorgen dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek:

  • Gebruik korte, duidelijke zinnen in jouw sollicitatiebrief. Lange zinnen in een brief zijn vaak verwarrend en lastig om te lezen.
  • Maak jouw sollicitatiebrief geen herhaling van jouw cv. Je verstuurt niet voor niets beide documenten bij jouw sollicitatie, dus zorg ervoor dat de brief en jouw cv voldoende van elkaar verschillen.
  • Beschrijf alleen relevante zaken. Dat je jarenlang bij een supermarkt gewerkt hebt is natuurlijk erg goed, maar als deze werkervaring niet relevant is voor de functie waar je op solliciteert hoef je deze werkervaring niet te vermelden in jouw brief.
  • Maak je brief niet te lang, maar zorg ervoor dat de brief niet langer is dan één A4.
  • Laat je brief altijd doorlezen door iemand in je directe omgeving. Niets is zo vervelend als spelfouten in een sollicitatiebrief, dus zorg er altijd voor dat jouw brief geheel foutloos is.

 

 

Deze pagina delen