Een spontane sollicitatiebrief: waarom wél en waarom niet?

Voordat we verder gaan over de zogenaamde spontane sollicitatie en de bijbehorende brief is het handig om te weten dat deze manier van solliciteren enkel is geschikt voor specifieke situaties. Je verstuurt namelijk een brief naar een bedrijf die hier in principe niet om heeft gevraagd: er is geen sprake van een vacature. Desondanks staan veel organisaties redelijk open voor dit soort sollicitaties. Die verdienen dan wel een andere aanpak dan bij een reguliere versie het geval is. Hieronder gaan we verder in op dit bijzondere fenomeen.

Wat is een spontane sollicitatiebrief?

Sollicitatiebrieven en bijbehorende curriculum vitae vormen vaak de aanleiding voor een werkgever om je al dan niet uit te nodigen voor een nader kennismakingsgesprek. Zo'n gesprek leidt dan misschien wel weer tot een nieuwe job, mits de zoeker en de zoekende elkaar op de juiste manier weten te vinden. Vrijwel altijd komen dit soort relaties tot stand naar aanleiding van een vacature en een sollicitatie op deze openstaande job. Dit is niet altijd het geval: sommige werkzoekenden besluiten een organisatie een spontane brief te schrijven. Hiermee solliciteer je niet direct op een functie, maar stuur je praktisch zomaar een brief naar een bedrijf met daarin jouw kwaliteiten en vaardigheden.

Waarom zo'n sollicitatiebrief sturen?

Verspilde moeite? Dat niet. Ten slotte is er altijd kans dat je nét die persoon bent die een bedrijf zoekt - of dat jouw kwaliteiten precies degene zijn die in de betreffende organisatie ontbreken. Dit type sollicitatiebrief wordt daarom meestal verstuurd naar een bedrijf waar de ondergetekende absoluut voor wilt werken. Je kunt het een brief naar je droombaan noemen. En bovendien geldt altijd: 'nee' heb je, 'ja' kun je krijgen.

Wat moet er in zo'n brief staan?

Allereerst bestaat ook deze brief uit dezelfde conventies als een reguliere variant. Daaronder vallen de volgende onderdelen:

 • Je eigen adres
 • Het adres van de ontvanger
 • De woonplaats en de datum
 • De betreft-regel
 • De aanhef

De brief zelf bestaat uit deze delen:

 • De opening van de brief zelf
 • Een alinea over jezelf
 • Een alinea over je vaardigheden
 • Een alinea over je motivatie
 • Een passende afsluiting

Daaronder vind je nog:

 • De ondertekening
 • Eventuele extra opmerkingen

Kenmerken van een spontane sollicitatiebrief

Omdat je niet solliciteert op een specifieke punten zijn een aantal elementen van nadrukkelijk belang. Jouw argumenten moeten duidelijk maken dat de vaardigheden waarover je beschikt een echte meerwaarde vormen voor het bedrijf. Bij wijze van spreken moet de organisatie in kwestie écht niet zonder jouw werkzaamheden kunnen. Daarnaast vereist het versturen van zo'n brief het nodige lef. Je moet niet bluffen, maar het kan geen kwaad om je iets zelfverzekerder op te stellen dan in het geval van een reguliere sollicitatie het geval zou zijn. Maak daarbij ook gebruik van spraakmakende taal. Vermijd woorden als 'kunnen' en 'zullen': deze laten namelijk de mogelijkheid open dat iets ook niet tot de mogelijkheden kan behoren. Pas ten slotte alle hierboven genoemde kenmerken subtiel toe. Het is niet de bedoeling dat jouw brief een grote egotrip wordt: iedere werkgever hecht waard aan realisme en eerlijkheid.

Wél of geen spontane brief?

Of een spontane sollicitatiebrief iets voor jou is hangt af van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Heb je een bedrijf gezien waarvoor je écht heel graag aan de slag wilt gaan? Dan is het versturen van zo'n brief wellicht de moeite waard

Deze pagina delen