Een sollicitatiebrief opstellen leer je alleen door te schrijven

Oefening baart kunst. Dat geldt in zijn algemeenheid voor een brief, rapport of werkstuk en dus ook voor een sollicitatiebrief. Vooral als je een tijdje geen sollicitatiebrief hebt geschreven, dan is het zeker goed om er eens goed voor te gaan zitten en een paar proefbrieven te maken. Het schrijven van je sollicitatiebrief is het sluitstuk. Hieraan voorafgaand gaat een proces van zelfonderzoek, onderzoek naar het bedrijf en de functie. Pas als je dit op een rij hebt, zal je merken dat het schrijven niet meer zo moeilijk is.

Zelfonderzoek

Het hoofddoel is om de ander te overtuigen dat jij de meest geschikte kandidaat bent. Jezelf verkopen door je sterke kanten te benadrukken maar ook je mindere kanten aan te stippen. Voordat je naar een vacature gaat zoeken, is het goed om op papier te zetten wat je kwaliteiten zijn, welke ambities en wensen je hebt, wat je werkervaring is en naar welke soort jobs je voorkeur uitgaat. Als dat gedaan is, kun je op zoek naar een passende job. Het heeft immers geen zin om op een vacature te solliciteren waar je totaal niet gekwalificeerd voor bent. Vergeefse moeite.

Sollicitatiebrief opstellen: de lay-out

Voor de lay-out van je brief bestaan verschillende structuren die algemeen aanvaard zijn. Via Google zijn modellen te vinden en het kwestie van uitkiezen van het model dat jou het meeste aanspreekt. Bijvoorbeeld links onder elkaar jouw adres, gevolgd door het adres van het bedrijf en plaats en datum. Het ligt een beetje aan het soort job waarop je solliciteert, maar als het om een creatieve job gaat, dan kun je ervoor kiezen om ook creatief met de lay-out en de kleur van je briefpapier om te gaan. Dit kan, maar overdrijf het niet. Zorg in ieder geval voor een schoon, ongekreukt papier.

Sollicitatiebrief opstellen: de inhoud

Dan de inhoud van de brief zelf. Schrijf korte zinnen van maximaal 13 woorden. Vermijd vakjargon en woorden als: worden, kunnen, mogen, willen etc. Deel je brief op in 4 alinea’s, gescheiden door een witregel.

In de eerste alinea geef je aan waar je de vacature hebt gevonden en waarom je erop wilt reageren. Wil je een andere job omdat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of wil je een vaste job?
In de tweede alinea geef je aan waarom je juist deze functie wil. Welk aspecten van de job of in de kwalificaties spreken je aan?
In de derde alinea geef je aan waarom jij de meest geschikte kandidaat bent. Wat zijn je positieve karaktereigenschappen en welk aspect uit je vorige job, interesses of hobby kun je in deze job kwijt?
In de vierde alinea kom je tot een slotzin waarin je uitspreekt dat je hoopt dat je brief aanleiding is voor een uitnodiging.

Het zal duidelijk zijn dat de tweede en derde alinea de moeilijkste zijn om te schrijven. Vraag je af welke meerwaarde jij kan bieden hebt als je aangenomen wordt.

Extra aandachtspunten

Probeer creatief te zijn in je taalgebruik. Begin bijvoorbeeld eens met een met een vlotte openingszin. Die moet pakkend zijn en de aandacht van de lezer trekken. En probeer in je slotzin de nieuwsgierigheid van de lezer te wekken. Natuurlijk wil je uitgenodigd worden, maar voeg eraan toe dat je tijdens een gesprek nog meer kan toelichten over je motivering en kwaliteiten.
En last but nog least: overdrijf niet in je brief. Zeg hoe het is, benadruk je positieve eigenschappen. Als je een bepaalde kwalificatie niet hebt, dan kun je dat ook het beste benoemen, maar daarbij tegelijkertijd aangeven waarom je toch meent dat deze job perfect voor jou is.

 

 

Deze pagina delen