Een goede sollicitatie mail: zo doe je dat

Omdat steeds meer openstaande vacatures online worden geplaatst en de meeste werkgevers willen dat je online reageert op functies die je interessant vindt, is de kans groot dat je bij het vinden van de perfecte job een sollicitatie mail moet versturen. Ben jij gewend dat je jouw motivatie per brief verstuurt en heb je geen idee hoe je jouw sollicitatiebrief door middel van een mail moet versturen? Lees dan in dit artikel waar je op moet letten bij het verzenden van een sollicitatiebrief via e-mail en hoe je jouw begeleidende e-mail het beste op kunt stellen.

Een sollicitatiebrief opstellen

Hoewel je de sollicitatiebrief niet met de post verzendt, wil dit niet zeggen dat de inhoud of de indeling van de sollicitatiebrief ineens anders moet zijn als je kiest voor sollicitatie mail. Ook als je via mail solliciteert, houd je dus de standaard indeling van een sollicitatiebrief aan. De brief wordt dus niet anders opgesteld bij het versturen van een sollicitatiebrief door middel van e-mail, maar blijft hetzelfde als de sollicitatiebrief die je per post verstuurt.

Gebruik een begeleidende tekst voor jouw sollicitatie mail

Als je jouw sollicitatiebrief via de post verstuurt, hoef je hier verder alleen jouw cv bij te doen. Een begeleidende tekst is in dit geval niet nodig, omdat de ontvanger de envelop simpelweg openmaakt en jouw brief direct ziet. Verstuur je een sollicitatiebrief door middel van e-mail door de brief in de bijlage van de e-mail te doen, dan is het belangrijk om een begeleidende tekst te schrijven in de e-mail. Schrijf bijvoorbeeld dat je solliciteert op functie X en dat de ontvanger jouw motivatie en cv in de bijlage van de e-mail kan vinden. Plak je jouw volledige motivatiebrief in de e-mail en doe je deze dus niet in de bijlage, dan is het schrijven van een begeleidende tekst in de mail niet nodig.

Gebruik een formeel e-mailadres

Sommige mensen hebben ooit een gek e-mailadres aangemaakt en gebruiken dit e-mailadres nog steeds. Ga je een sollicitatie mail versturen, dan kun je beter een formeel e-mailadres gebruiken voor deze sollicitatie. Geen e-mailadressen als [email protected] dus, maar een simpel, formeel e-mailadres met jouw voornaam en achternaam.

Mail naar een specifieke persoon

Vaak wordt erin vacatures vermeld naar wie je de sollicitatiebrief moet versturen, maar dit is niet altijd het geval. Staat er in de vacature niet naar welke persoon je de sollicitatiebrief moet versturen, dan is het verstandig om te achterhalen wie jouw brief moet ontvangen. Dit kun je doen door het bedrijf even te bellen en dit na te vragen, zodat je zeker weet dat jouw brief goed terecht komt. Mail dus nooit naar een standaard e-mailadres als [email protected] of [email protected], maar zoek het goede e-mailadres op voor je de brief stuurt.

Geef in de onderwerpregel aan om welke functie het gaat

Als je een e-mail verstuurt, heb je altijd de mogelijkheid om een onderwerp in te vullen. Sommige mensen doen dit niet, waardoor een e-mail meteen de titel 'Geen onderwerp' krijgt. Dit is echter niet verstandig, omdat jouw e-mail op deze manier op een grote stapel kan belanden, in de spam inbox kan komen of meteen verwijderd kan worden door de ontvanger. Geef jouw e-mail dus altijd een duidelijk onderwerp en zet bij voorkeur in de onderwerpregel op welke functie je solliciteert. Dit kun je doen door een tekst als 'Sollicitatie functie X' in de onderwerpregel van de e-mail te zetten.

 

 

Deze pagina delen