De juiste aanhef in een sollicitatiebrief: wat is dat?

Als je een sollicitatiebrief schrijft, zijn er veel zaken waar je op moet letten. Ten eerste moet je er natuurlijk op letten dat je jezelf goed presenteert, maar daarnaast is het ook belangrijk om een foutloze brief op te sturen naar het bedrijf waar jij wil werken. Omdat veel mensen zo veel tijd aan het schrijven van hun inhoudelijke brief besteden, vergeten zij een goede aanspreking sollicitatiebrief te hanteren. Ga jij ook een sollicitatiebrief schrijven en wil je dat deze brief helemaal perfect is? Lees dan in dit artikel hoe je een goede aanspreking hanteert voor jouw sollicitatiebrief.

De aanspreking van een sollicitatiebrief: wat is dat?

De aanspreking van een brief kan verwijzen worden naar twee zaken, namelijk de aanspreekvorm in de sollicitatiebrief en de aanhef van de sollicitatiebrief. De aanspreekvorm van een sollicitatiebrief is natuurlijk altijd 'u', aangezien je op formele wijze solliciteert op een functie die je graag wil vervullen. Het bepalen van de aanspreekvorm gaat bij de meeste mensen direct goed, maar bij het bepalen van de aanhef van de brief ontstaan er vaak problemen. Omdat veel mensen de verkeerde aanhef kiezen en hierdoor kansen laten liggen, is het erg belangrijk dat je weet wat een goede aanhef is.

Het belang van een goede aanhef

De aanhef van een brief is de introducerende zin van een brief, zoals 'geachte heer Jansen'. Veel mensen onderschatten de waarde van een goede aanhef en kiezen zomaar een aanhef bij het schrijven van een brief. Dit is echter absoluut niet aan te raden, want de aanhef van een brief is de eerste groet aan de lezer van jouw sollicitatiebrief. Dit betekent dat je met de aanspreking sollicitatiebrief direct de toon zet voor de rest van de brief, waardoor een goede aanhef van groot belang is. Kies dus nooit zomaar een aanhef, maar focus je naast de inhoud van de sollicitatiebrief ook op de eerste aanspreking van de lezer.

De beste aanspreking sollicitatiebrief

De beste manier om jouw sollicitatiebrief te openen, is door middel van een persoonlijke aanhef. Dit betekent dat je niet kiest voor de aanhef 'geachte heer/mevrouw', maar probeert de ontvanger van de sollicitatiebrief met zijn/haar naam aan te spreken. Vaak kun je deze naam achterhalen door de vacaturetekst goed door te lezen, maar in sommige gevallen staat er geen naam in de tekst van de vacature vermeld. In dit geval kun je de website van het bedrijf gebruiken om op zoek te gaan naar de naam die je nodig hebt.

Aanhef bij onbekende geadresseerde

Heb je geprobeerd te achterhalen wie de ontvanger van jouw sollicitatiebrief precies is, maar weet je het nog steeds niet? Dan kun je jouw brief het beste starten met een algemene aanhef zoals 'geachte heer/mevrouw'. Het persoonlijk aanspreken van de ontvanger is beter, maar sommige bedrijven geven geen informatie over de ontvanger van een sollicitatiebrief. In dit geval kun je dan ook beter kiezen voor een algemene aanhef.

Aanhef bij onbekend geslacht

Soms weet je alleen de achternaam van de ontvanger van jouw sollicitatiebrief en weet je niet of deze ontvanger een man of vrouw is. Als je niet weet of de ontvanger van jouw brief een man of een vrouw is, gebruik je altijd de algemene aanhef 'geachte heer/mevrouw ACHTERNAAM' en kies je nooit één geslacht. Het komt namelijk erg raar over als jouw sollicitatiebrief terecht komt bij een vrouw en je deze vrouw hebt aangesproken met 'de heer'.

 

 

Deze pagina delen